Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-новите си експонати показва музеят във Враца

Снимка: Радио Видин

Врачанският музей ще отличи дарители и ще покаже в нова временна изложба най-новите си експонати, попълнили фондовете му през 2020 година. Целта е всеки отдел на културната институция да представи постиженията в своята събирателска дейност, обясни директорът Георги Ганецовски:

"Тази изложба се подрежда традиционно, ежегодно по това време, след като приключи цикълът "Зимни четения", който многократно е анонсиран, хванали сме си една традиция и си я следваме, независимо от пандемия, COVID и т.н. Целта е този път, ако при зимните четения специалистите от музея представят своите научни разработки през изминала година, под формата на доклади и презентации, то сега ние представяме нашата събирателска работа, тоест другия ключов елемент в специфичната музейна дейност. Всеки отдел си показва най-интересните артефакти, свързани с движимото културно наследство, като става въпрос от археологическите проучвания, които във Врачанско се реализират със засилени и все по-мащабни темпове, до най-новия период, който става все по-интересен и все по-разнообразен от гледна точка на предметите, носещи любопитна, интересна информация... Ние ежегодно даваме своя дан на дарителството и на дарителите, които запазват своя устойчива бройка - около 33-ма са, всяка година. Почитаме ги, защото това действително е едно родолюбиво дело, предвид на факта, че музеят не разполага със средства за разлика от други - западни музеи..."

Откриването на изложбата е днес, 14 април, от 17:00 часа в Залата за временни и гостуващи изложби на Регионалния исторически музей във Враца.

Вижте още

Храмов празник на църквата в Белоградчик

На 6 май, когато православната църква почита паметта на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, храмът в Белоградчик, носещ името му, слави своя храмов празник. Всеки мирянин, влязъл да се поклони в църквата, бе посрещнат с "Христос воскресе" и "Честит празник".  Тържествената света литургия отслужи свещеноиконом Рафаил –..

публикувано на 06.05.21 в 16:16

В Монтанското село Войници празнуваха Гергьовден

За пръв път миряните от най- малкото село на Община Монтана Войници празнуваха храмов празник на Гергьовден. Новата черква бе осветена през есента миналата година от Видинския митрополит Даниил и е една от петте, построени през последните 10 години в общината. Празничната служба и освещаването на курбана за Свети Георги Победоносец води отец Ангел..

публикувано на 06.05.21 в 15:00

Мездра чества празника на града - Гергьовден

За 30-а поредна година в съвременната ни история на 6 май Мездра отбеляза празника на града - Гергьовден. Честването започна с литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец", отслужена от отец Данаил Цинцарски.  На градския площад "България" се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на..

публикувано на 06.05.21 в 14:42

Атракции обогатяват туристическото портфолио на Вършец

Отворен за посетители е "Въженият парк" в курортния град.  Атракционът е достъпен за посещения от 10.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 19.00 часа пет дни седмично - от сряда до неделя. Въженият парк може да се ползва от деца над 12 години, минимална височина на участниците да е 120 см. Децата под 14 г. ползват атракциона само и единствено при задължителен..

публикувано на 06.05.21 в 14:10

Подписани са два фермерски договора по мярка от Стратегията на МИГ- Лом

Кметът на Лом Гаврилов, в качеството си на председател на МИГ ЛОМ, подписа два фермерски договора по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Стратегията за водено от общностите местно развитие на местната инициативна група. "Единият договор е с нашия земляк Николай Здравков, който купува роторна косачка,  приспособление за..

публикувано на 06.05.21 в 10:33

118 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

1 635 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 11% от направените проби.  164 са починалите с COVID-19 за последното денонощие, като в същото време излекуваните са 2 669.  6 158 са пациентите с коронавирус в болница, 599 от тях в..

публикувано на 06.05.21 в 08:45

В Мездра честват празника на града

Започнаха 47-ите Празници на културата "Мездра- май". Програмата е през целия месец и е гласувана от Общинския съвет. На 6 май- Гергьовден, който е и Ден на Мездра от 9.00 часа в храм "Св.Георги Победоносец" ще бъде отслужена Празнична Света литургия. "Ще имаме ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на..

публикувано на 06.05.21 в 08:40