Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Снимка: Радио Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът на Община Видин Цветан Ценков.

"Ние успяхме в срок да се справим с всички дела в Конституционния съд, във Върховния административен съд и Община Видин наистина да работи по проекта в график. Няма как да не съм радостен, че над 3500- 4000 семейства ще получат своята подкрепа."

Условията за кандидатстване разясни зам. кметът по европейските политики и инвестиции на Община Видин Десислава Тодорова.

"Всички необходими документи, заявления, декларации, поканата, насоки за кандидатстване, насоки за попълване се намират на интернет страницата на Община Видин. Там може да намерите покана за кандидатстване, образци на документи за физически лица. Публикувана е и ориентировъчна таблица за избор на отоплително устройство, като водещо е желанието на гражданите. Отоплителните устройства, за които може да се кандидатства са топловъздушна камина със затворена горивна камера, камина с водна риза, пелетен котел, газови конвектори или климатици."

С подписването на договора, крайният получател удостоверява, че е запознат със съдържанието му, обясни юристът по проекта Теодора Вълчева.

"Крайният получател получава безвъзмездно ново отоплително устройство, което да ползва за отопление на имота. Придобива правото на собственост върху новото устройство след изтичане на две години, считано от датата на приемо- предавателния протокол."

Заявления за кандидатстване по проекта се приемат от днес до 15.05.2021 година, всеки работен ден в Информационния център на Община Видин. Предвид епидемиологичната обстановка в страната това може да стане и по електронен път, като на сайта на Община Видин има посочени телефони за консултации, както и подробно описание на стъпките за кандидатстване. До края на годината предстои да бъде избран и изпълнител на проекта, след което ще може да се премине и към фактическия демонтаж на старите, и монтаж на новите отоплителни уреди. Според зам. кметът Десислава Тодорова, това ще стане най- рано през пролетта на 2022 година. 

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50