Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира. 

Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да направят пролетно почистване на манастира за предстоящият празник Възкресение Христово. Дядо Василий отново осигурява превоз и обяд на доброволците, които ще се отзоват. Акцията ще се състои на 24 април в Лазарова събота.

"През течение на цялата година ние празнуваме много радостни и необикновени събития из живота на Христа Спасителя. Но защо само вестта за Неговото светло Възкресение произвежда в душата такава възторжена радост? Очевидно, поради това, че душата, бидейки безсмъртна, чувства, че с Христовото спасително Възкресение се решава в положителен смисъл нейната вечна съдба. Възкресението Христово е величайше събитие и в него се заключава същността на нашата вяра, същността и основата на християнството на нашето спасение... Вярно е, че хората биха били нещастни, ако Христос не бе прогласил в света Своето божествено учение за правда, братолюбие и нравствена чистота. Но, те щяха да бъдат изгубени за вечния живот ако Той не бе възкръснал, ако не бе доказал, че е Господар и на живота, и на смъртта. Но Христос възкръсна и с това прояви пребъдващата в Него божествена и спасяваща сила. Радостта от Възкресението Христово засяга не само човеците, засяга тя и небето и земята - цялата видима и невидима природа. Никак не е случайно, че това е времето, когато природата се възражда за нов живот – дърветата се раззеленяват, цветята разцъфват, щъркелите и лястовичките се завръщат, за да родят нов живот. И хората също се отърсват от зимната летаргия – почистват и прекопават дворовете, разсаждат зеленчуците и цветята, подрязват дръвчетата, изчистват къщите си и се подготвят за големия празник – Възкресение Христово. В тази връзка искам да призова отново всички добри християни, които имат желание да помогнат– нека отново се съберем на Изворския манастир и да извършим пролетно почистване и обновяване на манастирския двор, за да можем да посрещнем подобаващо големия празник. Всички приятели, които имат желание да помогнат, могат да направят това на 24-ти април – събота. Ще бъде осигурен транспорт от Видин и обратно, както и вкусен обяд в манастира. Работата ще бъде на открито в двора – подрязване на дръвчета, разчистване на двора, садене на цветя. Бих помолил тези, които отглеждат красиви цветя в градините си, да донесат разсад, за да засадим цветните площи в манастирския двор. Може да се каже, че имаме вече история на бригадите в Изворския манастир. Надявам се така, както се събрахме през месец октомври, така и сега – в навечерието на Великден отново да се съберем и да направим заедно едно пролетно почистване на светата обител. Сигурен съм, че това ще донесе удовлетворение и вътрешна радост на душите ни преди красивия празник Цветница и последващия най-голям християнски празник.", призова Архимандрит Василий.


На 24 април, пред исторически музей "Конака" от 08:30 до 09:00 часа ще има автобус, който ще закара доброволците до Изворския манастир. Връщането е в 17 часа.


Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50