Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира. 

Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да направят пролетно почистване на манастира за предстоящият празник Възкресение Христово. Дядо Василий отново осигурява превоз и обяд на доброволците, които ще се отзоват. Акцията ще се състои на 24 април в Лазарова събота.

"През течение на цялата година ние празнуваме много радостни и необикновени събития из живота на Христа Спасителя. Но защо само вестта за Неговото светло Възкресение произвежда в душата такава възторжена радост? Очевидно, поради това, че душата, бидейки безсмъртна, чувства, че с Христовото спасително Възкресение се решава в положителен смисъл нейната вечна съдба. Възкресението Христово е величайше събитие и в него се заключава същността на нашата вяра, същността и основата на християнството на нашето спасение... Вярно е, че хората биха били нещастни, ако Христос не бе прогласил в света Своето божествено учение за правда, братолюбие и нравствена чистота. Но, те щяха да бъдат изгубени за вечния живот ако Той не бе възкръснал, ако не бе доказал, че е Господар и на живота, и на смъртта. Но Христос възкръсна и с това прояви пребъдващата в Него божествена и спасяваща сила. Радостта от Възкресението Христово засяга не само човеците, засяга тя и небето и земята - цялата видима и невидима природа. Никак не е случайно, че това е времето, когато природата се възражда за нов живот – дърветата се раззеленяват, цветята разцъфват, щъркелите и лястовичките се завръщат, за да родят нов живот. И хората също се отърсват от зимната летаргия – почистват и прекопават дворовете, разсаждат зеленчуците и цветята, подрязват дръвчетата, изчистват къщите си и се подготвят за големия празник – Възкресение Христово. В тази връзка искам да призова отново всички добри християни, които имат желание да помогнат– нека отново се съберем на Изворския манастир и да извършим пролетно почистване и обновяване на манастирския двор, за да можем да посрещнем подобаващо големия празник. Всички приятели, които имат желание да помогнат, могат да направят това на 24-ти април – събота. Ще бъде осигурен транспорт от Видин и обратно, както и вкусен обяд в манастира. Работата ще бъде на открито в двора – подрязване на дръвчета, разчистване на двора, садене на цветя. Бих помолил тези, които отглеждат красиви цветя в градините си, да донесат разсад, за да засадим цветните площи в манастирския двор. Може да се каже, че имаме вече история на бригадите в Изворския манастир. Надявам се така, както се събрахме през месец октомври, така и сега – в навечерието на Великден отново да се съберем и да направим заедно едно пролетно почистване на светата обител. Сигурен съм, че това ще донесе удовлетворение и вътрешна радост на душите ни преди красивия празник Цветница и последващия най-голям християнски празник.", призова Архимандрит Василий.


На 24 април, пред исторически музей "Конака" от 08:30 до 09:00 часа ще има автобус, който ще закара доброволците до Изворския манастир. Връщането е в 17 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17