Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира. 

Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да направят пролетно почистване на манастира за предстоящият празник Възкресение Христово. Дядо Василий отново осигурява превоз и обяд на доброволците, които ще се отзоват. Акцията ще се състои на 24 април в Лазарова събота.

"През течение на цялата година ние празнуваме много радостни и необикновени събития из живота на Христа Спасителя. Но защо само вестта за Неговото светло Възкресение произвежда в душата такава възторжена радост? Очевидно, поради това, че душата, бидейки безсмъртна, чувства, че с Христовото спасително Възкресение се решава в положителен смисъл нейната вечна съдба. Възкресението Христово е величайше събитие и в него се заключава същността на нашата вяра, същността и основата на християнството на нашето спасение... Вярно е, че хората биха били нещастни, ако Христос не бе прогласил в света Своето божествено учение за правда, братолюбие и нравствена чистота. Но, те щяха да бъдат изгубени за вечния живот ако Той не бе възкръснал, ако не бе доказал, че е Господар и на живота, и на смъртта. Но Христос възкръсна и с това прояви пребъдващата в Него божествена и спасяваща сила. Радостта от Възкресението Христово засяга не само човеците, засяга тя и небето и земята - цялата видима и невидима природа. Никак не е случайно, че това е времето, когато природата се възражда за нов живот – дърветата се раззеленяват, цветята разцъфват, щъркелите и лястовичките се завръщат, за да родят нов живот. И хората също се отърсват от зимната летаргия – почистват и прекопават дворовете, разсаждат зеленчуците и цветята, подрязват дръвчетата, изчистват къщите си и се подготвят за големия празник – Възкресение Христово. В тази връзка искам да призова отново всички добри християни, които имат желание да помогнат– нека отново се съберем на Изворския манастир и да извършим пролетно почистване и обновяване на манастирския двор, за да можем да посрещнем подобаващо големия празник. Всички приятели, които имат желание да помогнат, могат да направят това на 24-ти април – събота. Ще бъде осигурен транспорт от Видин и обратно, както и вкусен обяд в манастира. Работата ще бъде на открито в двора – подрязване на дръвчета, разчистване на двора, садене на цветя. Бих помолил тези, които отглеждат красиви цветя в градините си, да донесат разсад, за да засадим цветните площи в манастирския двор. Може да се каже, че имаме вече история на бригадите в Изворския манастир. Надявам се така, както се събрахме през месец октомври, така и сега – в навечерието на Великден отново да се съберем и да направим заедно едно пролетно почистване на светата обител. Сигурен съм, че това ще донесе удовлетворение и вътрешна радост на душите ни преди красивия празник Цветница и последващия най-голям християнски празник.", призова Архимандрит Василий.


На 24 април, пред исторически музей "Конака" от 08:30 до 09:00 часа ще има автобус, който ще закара доброволците до Изворския манастир. Връщането е в 17 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35