Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април, обясни за радио Видин Пенчо Маркишки, физик в Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките:

"Това е един от първите по-активни, макар и не от най-активните метеорни потоци. Нарича се Лириди, понеже така наречения радиант на потока се намира в съзвездието Лира. Това е едно типично лятно съзвездие, което във втората половина на нощите вече се наблюдава високо в небето и по тази причина потокът е видим. Самият поток е активен от 16-ти до 25-ти април, като започва плавно и свършва плавно. Около 18 метеора на час е максималната честота, до която той достига на 22 април. Специално тази година максимума се пада около 16 часа българско време, което означава през деня, за съжаление за нас. Най добрата възможност е да се избере най-близкото тъмно време от денонощието, когато това е възможно, да се наблюдава съзвездието Лира. Това е рано сутринта на 23 април. Някъде от около 4:26 часа, когато залязва Луната, тъй като Луната ще бъде 2 дена след пълнолуние и ще пречи малко на наблюденията, до около 05:30 часа ще може да се наблюдава явлението. Това е средно активен, дори слаб поток, но е добър начин да се тренираме за следващите по-интересни потоци през годината, какъвто ще бъде потокът Персеиди на 12-и срещу 13-и август. Традиционно препоръчваме метеорни потоци да се наблюдават от местности отдалечени от градските светлини."

Освен Лиридите, този месец ще може да наблюдаваме още едно интересно астрономическо явление - суперлуние. Под супер Луна се разбира съвпадение на пълнолуние или новолуние с момента, когато Луната се приближава най-близко до Земята по елиптичната си орбита (т. нар. перигей), сподели още Пенчо Маркишки:

"По принцип стават на доста по-дълъг интервал суперлунията, но тъй като те не са строго дефинирани счита се, че когато имаме съвпадение на пълнолуние с разстояние на Луната под 360 хил. км., казваме че имаме супер Луна или суперлуние. Два такива случая ще има тази година. На 27 април пълнолунието ще бъде сутринта рано в 06:31 часа, а перигея на Луната, когато тя се приближава най- много до Земята, ще бъде в 18:25 часа на същата дата. С други думи в края на нощта на 27 април, както и началото на вечерта същата дата, Луната за нас ще изглежда с около 7 процента по-голяма и малко по-ярка, която обаче разлика трудно може да се улови с невъоръжено око."

Метеоритен дъжд и суперлуние ще може да наблюдаваме на небето до края на месец април, стига времето да е подходящо.

Повече за небесните явления през април в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30