Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април, обясни за радио Видин Пенчо Маркишки, физик в Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките:

"Това е един от първите по-активни, макар и не от най-активните метеорни потоци. Нарича се Лириди, понеже така наречения радиант на потока се намира в съзвездието Лира. Това е едно типично лятно съзвездие, което във втората половина на нощите вече се наблюдава високо в небето и по тази причина потокът е видим. Самият поток е активен от 16-ти до 25-ти април, като започва плавно и свършва плавно. Около 18 метеора на час е максималната честота, до която той достига на 22 април. Специално тази година максимума се пада около 16 часа българско време, което означава през деня, за съжаление за нас. Най добрата възможност е да се избере най-близкото тъмно време от денонощието, когато това е възможно, да се наблюдава съзвездието Лира. Това е рано сутринта на 23 април. Някъде от около 4:26 часа, когато залязва Луната, тъй като Луната ще бъде 2 дена след пълнолуние и ще пречи малко на наблюденията, до около 05:30 часа ще може да се наблюдава явлението. Това е средно активен, дори слаб поток, но е добър начин да се тренираме за следващите по-интересни потоци през годината, какъвто ще бъде потокът Персеиди на 12-и срещу 13-и август. Традиционно препоръчваме метеорни потоци да се наблюдават от местности отдалечени от градските светлини."

Освен Лиридите, този месец ще може да наблюдаваме още едно интересно астрономическо явление - суперлуние. Под супер Луна се разбира съвпадение на пълнолуние или новолуние с момента, когато Луната се приближава най-близко до Земята по елиптичната си орбита (т. нар. перигей), сподели още Пенчо Маркишки:

"По принцип стават на доста по-дълъг интервал суперлунията, но тъй като те не са строго дефинирани счита се, че когато имаме съвпадение на пълнолуние с разстояние на Луната под 360 хил. км., казваме че имаме супер Луна или суперлуние. Два такива случая ще има тази година. На 27 април пълнолунието ще бъде сутринта рано в 06:31 часа, а перигея на Луната, когато тя се приближава най- много до Земята, ще бъде в 18:25 часа на същата дата. С други думи в края на нощта на 27 април, както и началото на вечерта същата дата, Луната за нас ще изглежда с около 7 процента по-голяма и малко по-ярка, която обаче разлика трудно може да се улови с невъоръжено око."

Метеоритен дъжд и суперлуние ще може да наблюдаваме на небето до края на месец април, стига времето да е подходящо.

Повече за небесните явления през април в звуковия файл.

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50