Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Неделник" от 18 април 2021 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Тук е брой 357 на предаването "Неделник". Старите вестници разлистваме за начало. След това следва история. На 14 април се навършиха 200 години от рождението на видния възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия, Раковски ще остане в историята още като писател, журналист и етнолог. Писателят и публициста от Северозапада Петър Доневски написа един материал посветен на Раковски. Както винаги той избра да го сподели със слушателите на радио Видин. Можете да чуете много интересни и неизвестни факти за Георги Раковски. Материала се нарича- "Георги Сава Раковски - живот епоха". Всъщност и Видин има своето място за почит и поклон пред именития български възрожденец благодарение на родителско-учителския комитет при Основно училище „Г.С.Раковски“ (училището е закрито през 1970 г.).В часа на "Ние от Северозапада" можете да се запознаете с двама кандидат северозападняци.
Какво би накарало едно семейство, което има намерение да закупи имот в Занзибар в един момент да избере Северозапада? Много са причините. Те живеят в София и са се влюбили във Видин и региона. Работят дистанционно и това да са във Видин не е пречка за тях. Те станаха и членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят", на който и аз съм член защото имат туристически каяк с който гребат на различни места в страната, но обожават Дунав. Разговора с тях поведох в Хангара, където държим лодките си. Естествено черпейки се с напитки. Много ми е приятно да ви представя Десислава и Ивайло Пенчеви.
Инициативата "Маратон по българските читалища" организирано от Фондация "Алерия" гостува във видинските села Синаговци, Буковец и Покрайна. Там с видеа и снимки те отразиха работата на читалищните дейци. За инициативата разказва Даниела Георгиева секретар на читалище "Наука" в село Синаговци.
Павлин Първулов от белоградчишкото село Раяновци е започнал нова инициатива. Във Фейсбук групата на селото публикува стари снимки от селото и събира информация за хората и събитията на тях. Предстои да направи и изложба със снимките. Богата и интересна е била историята на селото, личи по снимките.
За финал идват "Рецептите на Дедо Скръц".
Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39

Почистиха около крепостта "Камъка" в Оряхово

Граждани на Оряхово, сред които ученици и млади хора, се включиха в почистването около крепостта "Камъка", което се проведе по идея на местния исторически музей.  "Акцията за почистване беше планирана още от миналата година и тя е във връзка с проекта на музея "Ехо от вековете", тъй като реализацията на този проект в основната му дейност е..

публикувано на 06.05.21 в 15:45

Концерт "спомен за Иво" във Видин

Изпълнители от Видин изнасят концерт в памет и чест на свой близък приятел. По време на проявата ще звучи пъстра палитра от музикални стилове - от тежка музика до лиричен рап. Повече за събитието разказва организаторът и изпълнител Божидар Пардонов PMC: "На 8 май от 19 ч. на сцената на галерията ще се проведе един доста така личен концерт. От..

публикувано на 06.05.21 в 15:30

Красивата природа на село Камено поле може да привлича туристи

Петър Петков е родом от село Каменно поле в община Роман. След пенсионирането си се връща в родното си място. Пише книга за историята на село Каменно поле.  "Има 18 тепавици и воденици по поречието на реката, които са строени от каменополски майстори. Има към 20 кошари на фамилиите. Има около 25 извора, от които сигурно около 10 не ги знам,..

публикувано на 06.05.21 в 14:55

Иван Аспарухов: Имаме една от най-ниските безработици в 3-те области

На 6 май Мездра чества празника на града. Той се отбелязва от 30 години. За успехите и предизвикателствата пред общинското ръководство Йорданка Петрова разговаря с кмета Иван Аспарухов. "...Мездра се развива в тази посока, в която трябва. Ние се върнахме за да върнем Мездра там, където заслужава като водеща община в област Враца. Така че..

публикувано на 06.05.21 в 11:46