Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 18 април 2021 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Тук е брой 357 на предаването "Неделник". Старите вестници разлистваме за начало. След това следва история. На 14 април се навършиха 200 години от рождението на видния възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски. Идеолог на националното освобождение и създател на Първата българска легия, Раковски ще остане в историята още като писател, журналист и етнолог. Писателят и публициста от Северозапада Петър Доневски написа един материал посветен на Раковски. Както винаги той избра да го сподели със слушателите на радио Видин. Можете да чуете много интересни и неизвестни факти за Георги Раковски. Материала се нарича- "Георги Сава Раковски - живот епоха". Всъщност и Видин има своето място за почит и поклон пред именития български възрожденец благодарение на родителско-учителския комитет при Основно училище „Г.С.Раковски“ (училището е закрито през 1970 г.).В часа на "Ние от Северозапада" можете да се запознаете с двама кандидат северозападняци.
Какво би накарало едно семейство, което има намерение да закупи имот в Занзибар в един момент да избере Северозапада? Много са причините. Те живеят в София и са се влюбили във Видин и региона. Работят дистанционно и това да са във Видин не е пречка за тях. Те станаха и членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят", на който и аз съм член защото имат туристически каяк с който гребат на различни места в страната, но обожават Дунав. Разговора с тях поведох в Хангара, където държим лодките си. Естествено черпейки се с напитки. Много ми е приятно да ви представя Десислава и Ивайло Пенчеви.
Инициативата "Маратон по българските читалища" организирано от Фондация "Алерия" гостува във видинските села Синаговци, Буковец и Покрайна. Там с видеа и снимки те отразиха работата на читалищните дейци. За инициативата разказва Даниела Георгиева секретар на читалище "Наука" в село Синаговци.
Павлин Първулов от белоградчишкото село Раяновци е започнал нова инициатива. Във Фейсбук групата на селото публикува стари снимки от селото и събира информация за хората и събитията на тях. Предстои да направи и изложба със снимките. Богата и интересна е била историята на селото, личи по снимките.
За финал идват "Рецептите на Дедо Скръц".
Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на..

публикувано на 18.08.24 в 08:00

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00