Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Богданов, ВМРО: Има доста обезпокояващи, антибългарски тенденциии в сегашното Народно събрание

Красимир Богданов от ВМРО
Снимка: Жоро Александров

ВМРО не успя да събере достатъчно подкрепа на 4 април и остана под прага за представителство в новия парламент. Как изглежда отстрани и отвън ситуацията в Народното събрание? За коментар потърсихме досегашния депутат и областен председател на ВМРО Враца Красимир Богданов.

Радио Видин: Гледайки тона в Народното събрание, чувайки приоритети, които част от политическите сили залагат пред това Народно събрание, бихте ли се съгласили, че може би е по-добре, че не сте вътре?

- Интересен въпрос. И аз си го задавам в последните дни и ми се струва, че наистина обстановката не е подобаваща на едно истинско българско Народно събрание, още повече че имаше сериозни заявки за промяна в отношението към опоненти, към опозиция, към политическите формации, но за съжаление не виждаме това. Виждаме взаимни обвинения, нападки, опит да се изтъкват приоритети, които може да се важни за някого, но едва ли са най-съществените за българското общество. Слушайки лидерите на новото мнозинство, оставам с впечатление, че реваншизмът, саморазправата и желанието да се удовлетворяват някакви амбиции, които са имали тези лидери и партии във времето, когато са били опозиция или извън парламента, надделяват над градивното. Нищо градивно не видях.

Още не знаем каква политика ще се преследва. Единственото, което е заявено за момента, е, че ще се работи за промяна на Изборния кодекс за връщането на неограничения брой изборни секции в Турция, да речем. Това е сериозен проблем, ще даде шанс на съседната нам държава да се меси сериозно във вътрешните работи на България. Представете си, че има възможност да се избират между 8 и 10 депутата от ДПС от Република Турция, както е било в минали времена. Това означава, че тази политическа формация със силната подкрепа на външна сила ще бъде изключително важна в каквито и да било бъдещи избори и управления на страната. Другото, което ме притеснява, е откровено заявеният курс на някои от тези партии в подкрепа на антибългарската теза, че Македония трябва да получи дата за преговори за членство в ЕС без да е изпълнила Договора за приятелство и добросъседство и без да е съобразено с българската национална кауза. Друго, което видях, че е заявено, са промени в Конституцията на страната, които не са предложени по законосъобразния начин и освен това отварят вратата за приемането на Истанбулската конвенция и на нетрадиционни за България ценности. Досега ние като национална патриотична организация успявахме да отстояваме и да не допуснем да се случи. Това виждам на първо четене и мисля, че има доста обезпокояващи тенденциии.

Политическите анализатори предвиждат да има рано или късно предсрочни избори при тази конфигурация в парламента. ВМРО направи ли своите изводи защо не успя да прескочи 4-процентната бариера, ще вземете ли мерки за следващите избори?

- Опитваме да направим този анализ. Работим по изчистването на това, което не сме успели да постигнем и да убедим българските граждани. Може би самата ситуация беше за нас изключително неблагоприятна с оглед на това, че бяхме вкарани в общ отбор с мнозинството ГЕРБ, с най-голямата управляваща доскоро политическа формация. Протестите през лятото бяха насочени към 10-годишното управление на Борисов, но ние като коалиционен партньор също понесохме щети. Някои наши непремерени действия, поява в моменти, когато вероятно е трябвало да се намери друг начин на политическа изява и говорене, също са имали отражение. Идеята, че патриотичният вот по някакъв начин е разединен на тези избори, сигурно също е повлияло сериозно. Но най-вече хората искаха нещо, което и получиха всъщност и заради това пожелаваме успех на каквото и да било легитимно българско правителство.

Прави са политолозите в оценката за нетрайността на бъдещото управление, имайки предвид навлизането на политически формации, които са доста "хлабави", нямат ясна визия, нямат структура, нямаме представа кой стои реално зад тези политически формации и дали лицата, които ги представляват, са истинските ръководители на тези движения. Както и важният въпрос за ДПС, което е един от основните опоненти и срещу чиято политика ние от ВМРО винаги сме противостояли. Чухме след консултациите при президента, че ДПС дава подкрепата си на новите формации и няма да учства в конфигурации с други политически сили, което много ясно подсказва, че ДПС иска да има едно слабо правителство, зад което не е ясно кои личности и какви политики стоят и в тази неясна обстановка. Явно точно натам вървим- ДПС винаги са искали да бъдат балансьорът и чрез изнудване, извиване на ръце, да могат да прокарват тази политика, която на тях е угодна. Ние сме сигурни, че ДПС, ако се чустват значими, ще поискат и промяна на Закона за българското гражданство, както се опитаха и в миналия парламент, но тогава срещнаха нашата съпротива и това не се получи. Те искат да се даде възможност на децата и внуците на изселниците по спогодбите от 60-те и 70-те години, също да имат право да придобиват българско гражданство, което отваря вратата на стотици хиляди хора, които някога по някакъв начин  техни предшественици са имали някаква връзка с България и които в момента нямат нищо общо с България, не знаят български и не са внесли нито лев данъци в българската държава, нито се интересуват от България, освен по време на избори, да получат българско гражданство и служебно да печелят победи оттук нататък завинаги.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00