Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимир Богданов, ВМРО: Има доста обезпокояващи, антибългарски тенденциии в сегашното Народно събрание

Красимир Богданов от ВМРО
Снимка: Жоро Александров

ВМРО не успя да събере достатъчно подкрепа на 4 април и остана под прага за представителство в новия парламент. Как изглежда отстрани и отвън ситуацията в Народното събрание? За коментар потърсихме досегашния депутат и областен председател на ВМРО Враца Красимир Богданов.

Радио Видин: Гледайки тона в Народното събрание, чувайки приоритети, които част от политическите сили залагат пред това Народно събрание, бихте ли се съгласили, че може би е по-добре, че не сте вътре?

- Интересен въпрос. И аз си го задавам в последните дни и ми се струва, че наистина обстановката не е подобаваща на едно истинско българско Народно събрание, още повече че имаше сериозни заявки за промяна в отношението към опоненти, към опозиция, към политическите формации, но за съжаление не виждаме това. Виждаме взаимни обвинения, нападки, опит да се изтъкват приоритети, които може да се важни за някого, но едва ли са най-съществените за българското общество. Слушайки лидерите на новото мнозинство, оставам с впечатление, че реваншизмът, саморазправата и желанието да се удовлетворяват някакви амбиции, които са имали тези лидери и партии във времето, когато са били опозиция или извън парламента, надделяват над градивното. Нищо градивно не видях.

Още не знаем каква политика ще се преследва. Единственото, което е заявено за момента, е, че ще се работи за промяна на Изборния кодекс за връщането на неограничения брой изборни секции в Турция, да речем. Това е сериозен проблем, ще даде шанс на съседната нам държава да се меси сериозно във вътрешните работи на България. Представете си, че има възможност да се избират между 8 и 10 депутата от ДПС от Република Турция, както е било в минали времена. Това означава, че тази политическа формация със силната подкрепа на външна сила ще бъде изключително важна в каквито и да било бъдещи избори и управления на страната. Другото, което ме притеснява, е откровено заявеният курс на някои от тези партии в подкрепа на антибългарската теза, че Македония трябва да получи дата за преговори за членство в ЕС без да е изпълнила Договора за приятелство и добросъседство и без да е съобразено с българската национална кауза. Друго, което видях, че е заявено, са промени в Конституцията на страната, които не са предложени по законосъобразния начин и освен това отварят вратата за приемането на Истанбулската конвенция и на нетрадиционни за България ценности. Досега ние като национална патриотична организация успявахме да отстояваме и да не допуснем да се случи. Това виждам на първо четене и мисля, че има доста обезпокояващи тенденциии.

Политическите анализатори предвиждат да има рано или късно предсрочни избори при тази конфигурация в парламента. ВМРО направи ли своите изводи защо не успя да прескочи 4-процентната бариера, ще вземете ли мерки за следващите избори?

- Опитваме да направим този анализ. Работим по изчистването на това, което не сме успели да постигнем и да убедим българските граждани. Може би самата ситуация беше за нас изключително неблагоприятна с оглед на това, че бяхме вкарани в общ отбор с мнозинството ГЕРБ, с най-голямата управляваща доскоро политическа формация. Протестите през лятото бяха насочени към 10-годишното управление на Борисов, но ние като коалиционен партньор също понесохме щети. Някои наши непремерени действия, поява в моменти, когато вероятно е трябвало да се намери друг начин на политическа изява и говорене, също са имали отражение. Идеята, че патриотичният вот по някакъв начин е разединен на тези избори, сигурно също е повлияло сериозно. Но най-вече хората искаха нещо, което и получиха всъщност и заради това пожелаваме успех на каквото и да било легитимно българско правителство.

Прави са политолозите в оценката за нетрайността на бъдещото управление, имайки предвид навлизането на политически формации, които са доста "хлабави", нямат ясна визия, нямат структура, нямаме представа кой стои реално зад тези политически формации и дали лицата, които ги представляват, са истинските ръководители на тези движения. Както и важният въпрос за ДПС, което е един от основните опоненти и срещу чиято политика ние от ВМРО винаги сме противостояли. Чухме след консултациите при президента, че ДПС дава подкрепата си на новите формации и няма да учства в конфигурации с други политически сили, което много ясно подсказва, че ДПС иска да има едно слабо правителство, зад което не е ясно кои личности и какви политики стоят и в тази неясна обстановка. Явно точно натам вървим- ДПС винаги са искали да бъдат балансьорът и чрез изнудване, извиване на ръце, да могат да прокарват тази политика, която на тях е угодна. Ние сме сигурни, че ДПС, ако се чустват значими, ще поискат и промяна на Закона за българското гражданство, както се опитаха и в миналия парламент, но тогава срещнаха нашата съпротива и това не се получи. Те искат да се даде възможност на децата и внуците на изселниците по спогодбите от 60-те и 70-те години, също да имат право да придобиват българско гражданство, което отваря вратата на стотици хиляди хора, които някога по някакъв начин  техни предшественици са имали някаква връзка с България и които в момента нямат нищо общо с България, не знаят български и не са внесли нито лев данъци в българската държава, нито се интересуват от България, освен по време на избори, да получат българско гражданство и служебно да печелят победи оттук нататък завинаги.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още
пламен стефанов видин

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов . " В България има действащо законодателство , което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добре и обслужва адекватно гражданско-правната и наказателно-правната сфера. Друга тема..

публикувано на 27.07.21 в 10:35
Радан Кънев

Радан Кънев: Правовата държава в България се влошава

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Адв. Велислав Величков: Главният прокурор е системна грешка в съдебната система

В следващите седмици ще стане ясно каква законодателна програма за съдебна реформа ще предложат в новия парламент партиите, ще постигнат ли консенсус относно въпросите за премахване на политическите и корпоративни влияния във ВСС и пълната безконтролност на главния прокурор, ще имат ли смелост да поставят въпроса за персонална смяна в тези..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията: На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25