Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебството на цирка

Снимка: Цирк "Иванов"

Цирковете пристигат тихо и се появяват малко неочаквано. Сутрин ги виждаш с разпънато шапито, но кога са дошли никой не знае. Те просто се появяват да радват с вълшебството си. Усеща се аромата на пуканки и други лакомства. Миризма на животни. Весела глъчка се чува. Така и във Видин се появи цирк. Точно на 17 април, когато е Международния ден на цирковото изкуство шапитото на цирк "Иванов" заблестя на обичайното място до стадиона. Така и аз се потопих за малко в магията на цирка, но на истинския цирк, защото в момента в една сграда на която пише "Съединението прави силата" има друг цирк /без да обиждаме истинските циркови артисти/. Циркът, който пристигна във Видин представи новият си спектакъл "Завръщане...". С участието на артисти от България, Италия, Киргизстан и Украйна. Там, в цирка лъвчето Гого ще ви посрещне и въведе в една вълшебна атмосфера и ще ви пренесе в чудният свят на цирка, далеч от ежедневието. Там, където хората преодоляват гравитацията, а животните са приказни герои!
 

"Хубавото е, че въпреки затрудненията през 2020 година и въпреки тежкия удар, който ковид ни нанесе съумяхме да направим нов спектакъл... Прекрасно ни посрещна видинската публика. Радваме се, че не са ни забравили. Интересът е много голям, за което им благодарим. Много топла публика... Следващата ни спирка е Лом. Не правим дългосрочни планове, защото по места щабовете решават дали да може да има цирк или не... Изключително трудно ни беше през годината. Естествено не само за нашия бранш, но трудно беше. Цирковите артисти си търсеха друга работа, за да могат да хранят и семействата си и животните за които се грижат... Искам да благодаря на видинската публика за бурните аплодисменти и за подкрепата. Това, което правим, го правим за тях. Да бъдат усмихнати и да бъдат здрави...", коментира директорката на цирка Деси Иванова.


В цирка се срещнах с младият 20 годишен акробат Марио Тасев:


"Не съм от поколението на цирка. От две години се занимавам с този номер - въздушна акробатика на прът. В цирка имаме един киргизстанец и той ме научи... Трудно ни беше, защото нямаше зала в която да репетирам. Пет метра е съоръжението ми. Но с тренировки у дома подържахме форма... Винаги е страшно, когато се качиш горе, но го правим за публиката... На колегите пожелавам да са живи и здрави, а на публиката да все така топла, защото благодарение на нея ние сме тук и го правим това нещо."


Цирковете си тръгват така както се появяват. Вечерта са там на поляната, а на сутринта ги няма. Остава само постланото с трина петно на манежа и скъсани афиши. Циркът си тръгва с неговото вълшебство. За да се появи пак, без да каже на никой.  Така правят истинските циркове. А ние, нека да оставим в спомените си красота и вълшебство на цирка, за да сме по-добри. Аз още вярвам в красивото и вълшебствата. Повярвайте и вие .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05