Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

Снимка: архив

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си лекари.

Повечето видински аптеки вече са инсталирали необходимия софтуер, но очакват нова промяна, която да позволи работа и с електронни, и с хартиени рецепти. Това обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия Николай Тодоров: 

"Фармацевтите очакват рецепти, а лекарите трябва да започнат да изписват. Но дали това ще се случи и дали са изследвани всички теоретични проблеми, които могат да възникнат, защото този феномен само електронни рецепти, без хартиени, е характерен май само за България, не се знае дали няма да възникнат и проблеми. Тоест това, което започне, ако започне от следващия месец, може да доведе до леки проблеми в началото. Усилно се говори, че може би ще се отложи това нещо - 2 или 3 месеца...Проблемът е, че е нова система, както казах тя е уникална за България, в другите страни има електронно здравеопазване и рецепти, но хартиеният носител не отпада. Надявам се да се вземе такова решение - да останат и двата варианта."

Личните лекари също са готови за електронните рецепти, но и те като фармацевтите се надяват да останат валидни и хартиените. В противен случай затруднения ще имат хората от малките и отдалечени населени места, смята общопрактикуващият лекар с практика в село Дреновец д-р Благой Славчев:

"Нали се сещате, че има хора, които са на място, има хора паркинсоници, има хора, които не могат да отидат до града и да се наредят на опашки, има хора, които по чисто финансови причини, не им достигат парите и не могат да отидат до Видин, или до Лом, или до Белоградчик... Като има и електронни, като има и хартиени рецепти е по-добре. Разберете, не сме готови за това нещо, и на фармацевтите ще им бъде трудно, и на нас ще ни бъде трудно, и на пациентите ще им бъде трудно и негативите ще ги оберем ние, лекарите."

Електронното предписване на лекарствени продукти ще улесни всички. То обаче не означава дистанционно издаване на рецепта, обясни от своя страна председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин д-р Емил Мушанов:

"Той трябва да дойде, да му се пусне амбулаторен лист, да се подпише, и ако е инвалид човекът, съответно негов близък. Това даже е по-лесно за пациента, защото му се дава едно номерче и той не се разхожда с книжки, с хартии, с щуротии. Намаляваме хартиите и намаляваме възможността за технически грешки, защото самата система няма да позволи. А и това е много хубаво, защото по-лесно ще се работи."

Междувременно стана ясно, че в Портала за обществени консултации е публикуван проект на Наредба за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Предлага се възможността за издаване на рецепти на хартиен носител да се удължи до 30 юни. Целта е да се даде възможност на медицинските специалисти да се приспособят напълно към новия ред. Срокът за провеждане на обществената консултация е 30 април.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45