Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученичка спечели голямата награда в екоконкурса "Старопрестолен Видин"

8
Снимка: Радио Видин

Победителите в традиционния екоконкурс "Старопрестолен Видин" бяха наградени на официална церемония, организирана от Туристическо дружество "Бонония" и Сдружение "Активно общество". Голямата награда "Златният рог" получи 12-класничката от езиковата гимназия Мария Вълчева. Тя участва в конкурса с есета на екологична тема. 
"Доставя ми огромно удоволствие да пиша есета, свързани с теми от град Видин - за "Баба Вида", за Видинския край като цяло. Писала съм есета за синагогата, за седемте чудеса на Видин и това е последното есе, което ми донесе наградата "Златният рог", и съм много въодушевена да участвам в такива изяви", обясни ученичката.

Награда от името на кмета на Община Видин бе връчена на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Татяна Николова, завеждащ отдел "Чуждоезикова читалня", представи дейността на библиотеката  в областта на екологията:

"От 2016 година институцията се включи в инициативата "Направи зелена твоята библиотека" и ежегодно отбелязваме различни еко дати. Работим с деца, информираме ги, имат възможност да участват в ателиета. Така те проявяват своята творческа инициативност и се информират за проблемите, свързани с екологията."

Сред отличените в конкурса е главният инженер на радио Видин Светослав Цветанов. Той получи награда за фотография на тема "Видин отвисоко".

Екоконкурсът "Старопрестолен Видин" се провежда без прекъсване от 1997 година, каза при откриването неговият инициатор Богомил Петров. Голямата награда - "Златният рог", е създадена по идея на скулптора Ставри Калинов. През годините с нея са отличени 7 участници в конкурса. 

Галерия

Вижте още

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова: "За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21..

публикувано на 12.05.21 в 14:30

Наградиха медицински сестри в Монтана за Международния ден на сестринството

Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана   бяха наградени с грамота п о повод Международния ден на медицинските сестри - 12 май, съобщиха от лечебното заведение.  Със специален плакет бяха наградени три отделения - по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно..

публикувано на 12.05.21 в 13:40

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Какви очаквания имат от служебния кабинет,  попитахме видинчани: "Да направят едни честни избори... Ами, нещо хубаво да излезе с перспектива... Нищо не очаквам, добро... Да бъдат..

публикувано на 12.05.21 в 13:11

Още едно прекършено дръвче в центъра на Видин

Поредна вандалска проява  в центъра на Видин  възмути гражданите. Дни след като на площад "Бдинци" бе прекършена фиданка на метри от мястото е счупено още едно дръвче. От полицията във Видин казаха за Радио Видин, че не е постъпвал сигнал за въпросното дръвче, но обаждането ни бе повод за самосезиране на служителите на реда, които ще извършват..

публикувано на 12.05.21 в 11:30