Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Белоградчик и Мездра отбелязаха Деня на Земята

Снимка: Иванка Петрова

Инициативи, свързани с Деня на Земята имаше на различни места в Северозападна България.


Центърът за обществена подкрепа в Белоградчик отбеляза Деня на Земята с акция за почистване. В нея се включиха както персоналът, така и потребителите. Социалният работник Петя Желева запозна децата с правилата за разделно събиране на отпадъци:


"Правила за разделно събиране на хартиени и картонени отпадъци: Първо, изхвърляй в съда само хартиени и картонени отпадъци като например: вестници и списания, празни кутии от сокове и мляко, кашони и други хартиени и картонени опаковки, картони и кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и други, хартиени торбички и чували."


В Центъра има контейнери за разделно събиране и потребителите видяха нагледно предназначението на всеки от тях. След това по – голямата част от децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и от Преходното жилище заедно с част от персонала почистиха Алеята на здравето. Останалите почистваха и облагородяваха двора на сградата, в която се помещава центъра.


В Мездра под наслов "Умножи доброто" засадиха липа. Инициативата е по случай Световният ден на Земята и във връзка с отбелязване 100 годишнината от създаването на Български младежки червен кръст. В проявата участваха приятелите доброволци при "Клуб БМЧК 2016 г” от град Мездра" - Основно училище "Христо Ботев" и ИОУ "Св.св. Кирил и Методий” с членовете на Ученическите съвети. Дръвчето е дарено от Гората.бг.


Доброволците откликнаха с голямо желание и ентусиазъм и изказаха мнение, че трябва да пазим земята - нашият втори дом чиста, за да са чисти нашите сърца и души.

Вижте още

Снимката на 5 май 2021 година

Враца има нова атракция , на която се радват жителите на града и гостите. Ефектното видео шоу ще бъде прожектирано всеки ден до 8 май, от 21 часа, в обновеното водно огледало в парка зад паметника на Христо Ботев. Зелените коридори  в страната за ваксини срещу COVID-19  ще са отворени до 9 май . Информацията за временните имунизационни пунктове..

публикувано на 05.05.21 в 17:55

Представят план за развитието на Белоградчик

Публично обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Белоградчик за периода 2021 - 2027 година ще се проведе на 12 май от 17:30 часа, в Младежки дом - Белоградчик, съобщават от общинската администрация. Поканени са представители на обществеността, на образователните институции, бизнеса, пенсионерите, институции на държавната администрация,..

публикувано на 05.05.21 в 14:15

Жена си набра букет от Градската градина във Видин

Цветята и най-вече лалетата в цветните площи на града често са обект на посегателство , съобщават от общинската администрация. Граждани са сигнализирали за такива случаи и са изпратили снимки, в които се вижда ясно как се късат цветовете и дори се крадат луковици.  Хилядите цветя, засадени в навечерието на пролетните празници - Лазаровден, Цветница и..

публикувано на 05.05.21 в 12:30

Възрастна жена пострада от газова бутилка

Инцидент с газова бутилка е причинил сериозни изгарания на възрастна жена. За това съобщават от полицията в Монтана. На 04 май в 08:47 часа екип на пожарната в Брусарци излиза на сигнал в село Буковец, за обгоряла по лицето и ръцете 96-годишна жена от газова бутилка. Предполагаемата причина за произшествието е небрежност - жената е правила кафе на..

публикувано на 05.05.21 в 11:58

131 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

45 души с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за последните пет дни, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За същия период още 76 човека с коронавирусна инфекция са оздравели, като 21 от тях са лекувани и изписани от видинската болница. Има регистрирани и шест смъртни случаи, на пациенти, хоспитализирани в МБАЛ “Св...

публикувано на 05.05.21 в 11:31

Млада шофьорка блъсна дете във Враца

За пътен инцидент с дете съобщават от полицията във Враца. На 04.05.2021г. в 18:25 часа в областния град,  лек автомобил управляван от 20-годишна жена, блъснал на пешеходна пътека 15- годишно момче. Детето е прегледано и настанено в МБАЛ "Христо Ботев".  Пробата за алкохол на водача е  отрицателна. Съставен е акт по Закона за движение по пътищата.

публикувано на 05.05.21 в 09:35

Дарение за деца с диабет от Враца

Деца и младежи с диабет от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар. Те бяха дарени на специално организирана среща в града под Околчица. Инициативата на Асоциация "Докосни дъгата" и ВИК- Враца се е осъществила с подкрепата и организацията на Мирела и Крум Стоянови, които са се заели с мисията да съберат децата и младежите, нуждаещи се от..

публикувано на 05.05.21 в 09:05