Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лазарки ще обикалят домовете в община Ново село

Снимка: Радио Видин

Пролетните празници Лазаровден и Цветница ще отбележат в село Ново село. Тази година читалище "Земеделец-1874" и новосформиращото се сдружение "Заедно за Ново село" са направили организация за посещения по домовете, а  учителки са подготвили 15-тина момичета да пеят лазарски песни.


В събота групата ще тръгне от читалището, ще посети домовете на момичета, на читалищни дейци и  на всички, които  са изявили желание да посрещнат младата пролет в домовете си. Домакините ще дарят яйца, които в четвъртък преди Великден, организаторите ще боядисат с момичетата и ще ги занесат в дар на децата и възрастните хора от Центровете за настаняване от семеен тип. Самото боядисване  ще стане в двора на голямата църква "Успение Богородично", която е почистена, за да поеме десетките християни по време на Великденските празници.


Лазарки ще обиколят  и  други села на общината. В Неговановци домакините също са предварително уговорени от секретаря на читалището, а обиколката ще започне в 10 часа. В най-малкото село  Ясен заради големия брой жители преминали COVID-19, читалищните дейци са решили да ограничат посещенията до няколко къщи. Акцентът на обичая ще бъде  върху посрещането на  лазарките в клуба на пенсионера "Ясените".

Вижте още

Жулиета Янева: "Билките са много важни, хората трябва да знаят как да ги използват"

Жулиета Янева работи в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. Грижи се за експозициите вътре и за двора - коси тревата, сади цветя. В зелените площи е оставила туфи с билки. Говорим си с нея за билките, на открито пред центъра, на масичка и столчета от дървени пънове. В района се срещат ж ълт кантарион, мащерка,..

публикувано на 24.06.21 в 17:05

Защо забраниха къпането в Дунав и ще има ли плаж на реката във Видин?

След извършен микробиологичен анализ на водата в река Дунав край Видин, къпането отново е забранено (както всяка година напоследък). Изследването е проведено от Регионалната здравна инспекция и сочи, че ползването на водите в реката не са безопасни, като могат до доведат до неблагоприятни за здравето последици, обясни  д-р Венцислав Владински,..

публикувано на 24.06.21 в 16:00

Майстори на шарената сол мериха сили на конкурс в Кула

Петото издание на кулинарния конкурс "Кулско мяшано" се проведе днес в Кула. Конкурсът е организиран от Майсторителница "Убавило", НЧ "Просвета- 1882" и Община Кула. Той се проведена открито, до крепостта "Кастра Мартис". На посетителите се предлагаха букети от билки.  "Еньовче, лайка, равнец, жълт кантарион има. Ще ни носят здраве и..

публикувано на 24.06.21 в 15:38

Видинският куклен театър с нов спектакъл

"Космически пакости" ще се случат на сцената на видинския куклен театър на 29 юни, Петровден. Историята за малката Лара, която всички набеждават, че върши много пакости, е на актьора Краси Кирчев. Той е един от създателите на куклен театър "Мале-Мале", а отскоро е част и от трупата на Държавен куклен театър Видин. Младият актьор е и режисьор на..

публикувано на 24.06.21 в 13:17

Здравна беседа във Враца по повод Еньовден и Деня на фармацевта

Еньовден освен празник на билките е и Ден на фармацевта. По този повод във Враца ще проведат здравна беседа на тема "Да подобрим здравната култура на болния врачанин (Северозападен жител)". Организатор на лекцията е Иван Узунов, магистър-фармацевт: "Всяка година от 2010 г. насам, точно на Еньовден, се провеждаха здравни беседи, които..

публикувано на 24.06.21 в 11:38

Уникални находки разкриват археолозите край Видин

Уникални находки откриха археолозите, които провеждат спасителни проучвания край село Синаговци по трасето на бъдещата магистрала към Видин. На терен при тях бяха ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин, които изучават профилирано история.  Архeологическият обект е  на терен от 70 декара. Разкриват се находки от пет..

публикувано на 23.06.21 в 17:00

Малко кръстовище създава големи проблеми на шофьорите във Видин

Граждани сигнализират за зачестяване на пътнотранспортните произшествия на кръстовището на улиците " Княз Дондуков" и "Васил Левски" във Видин. В края на миналата седмица там стана катастрофа с 4 автомобила, а в началото на тази се удариха кола и мотор. Всяка седмица тук става поне по една катастрофа, твърдят хора от съседните блокове.  Актьорът..

публикувано на 23.06.21 в 13:27