Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Никога не е късно да изключим от менюто си животинските храни с цел разтоварване

| обновено на 27.04.21 в 09:43
Проф. д-р Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова


Великденският пост се оказва непосилна задача за много от нас. Затова все повече хора решават да преминат към  въздържание от животинска храна само в 7-та, последна седмица на поста, и дори в последните няколко дни от нея. Винаги е полезно, когато християнската традиция повелява и когато човек има възможност да предприеме вегански модел на хранене, съобразен с неговия здравен статус, коментира по този повод специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя посочи благотворния ефект, които въздържанието от животинска храна, има върху организма:

"Никога не е невъзможно и късно да изключваме периодично от менюто си животинските храни с цел разтоварване на организма от някои от разградните продукти на тези храни, които са рискови по отношение на показателите на кръвта, в частност липидните показатели - холестерола, триглицеридите. А те самите освен че повишават липидния показатели имат отношение и към кръвната захар нищо, че са мастни компоненти. По този начин ние повлияваме добре своите отклонения от нормата на здравните параметри. Често пъти повлияваме нивото на кръвното налягане, ако сме хипертоници. По този начин ние освобождаваме клетките от различни разградни продукти, повлияваме добре и някои хронични болести..."

Веганският модел на хранене е полезен за хората с хронични заболявания, но той не е препоръчителен и би могъл да крие рискове за здравето на младите хора, както и за хората, възстановяващи се след боледуване, предупреди проф. Байкова:

"Ако обаче това са млади хора, които са в период на растеж и развитие - това са девойки, юноши, ако това са лица,  преболедували съвсем скоро от тежки оперативни интервенции, хирургически болести, вече в оздравителен период намиращи се или от COVID инфекция,  т.нар. реконвалесцентен период, тогава може би е рисково да предприемем по-продължителен период на изключване на животинските белтъчни храни, защото във възстановителен период ще ни  е необходимо повече желязо, а хемовото желязо, което се включва в молекулата на хемоглобина, в кръвотворенето общо казано, а знаем, че кръвните телца са имунните тела на нашия организъм, тогава би трябвало да се посъветваме с доверения си лекар." 

След поста, включването отново на храни от животински произход в менюто трябва да стане поетапно, за да се избегнат възпалителни процеси - гастрит, колит, холецистит и панкреатит. Консумацията на алкохол по празниците също трябва да бъде съчетано с определени храни, обясни лекарят:

"Алкохолните напитки трябва да знаем, че те не се консумират на гладно, а с някакво мезе, което означава примерно ракия за наздравица, това е българска традиция, но със салата, защото алкохолната субстанция е водноразтворима и мастноразтворима,  а също така белтъчните компоненти на храната забавят смукването на алкохола в кръвта и забавят опиянението. Ето защо е добре да знаем, че алкохол не се консумира на гладно, нашата препоръка е винаги с чаша вода или с някаква домашна цитронада, студен чай, направен от нас, отново за да е по-пълноценен, не с газирани напитки. И да не смесваме за един ден, празничен макар, два вида питиета."

Чуйте повече в звукови файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45