Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Ружинци се готви за Великден

Снимка: Александър Александров

В община Ружинци  се подготвят, за да посрещнат празника Великден в едно по-приветливо място. Освен за традиционното почистване общинската администрация е помислила и това, храмовете да бъдат отворени, за да могат жителите на населените места да спазят традицията.


"Подготовката за Великден тече с почистването на улици, белосването на бордюри, почистването на тротоари, косенето на треви и зелени площи в паркове, почистване на гробищни паркове, църкви и т.н., за да може да създадем условия за нормалното протичане на църковните събития свързани с посрещането на този празник. Имаме там традиция на много места, както в Добридолския манастир, който е в землището на село Дреновец, така и в село Ружинци свещеници обслужват светите литургии. На другите места обаче сме ангажирали всичките кметове и кметски наместници. Идеята ни е да бъдат постоянно отворени църквите и поне във времето, когато най-масово се използват те. И това е нощта събота срещу неделя 1-ви срещу 2-ри май.", каза за Радио Видин Александър Александров кмет на общината.

Вижте още

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

Кучета от цяла България са представени на юбилейната киноложка изложба в Монтана, каза Аврам Петков , председател на клуба за Българско овчарско куче. "Двайстата изложба е тази, юбилейна, традиционна е. Имаме кучета от цяла България, участниците са 122, най-много са овчарските кучета - 80. Има разделение в класовете - бебе от 3 до 6 месеца,..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00

Дъжд и ураганен вятър наводниха снощи Лом

Пороен дъжд, придружен с ураганен вятър наводниха Лом, изровиха градски улици и републиканския път II-11 (ул. „Ковачишка“), има и десетки паднали дървета и скъсани ел. проводници. Цели квартали останаха без ток за близо два часа.  Бурята потроши асфалтови настилки и наводни мазета, отнесе и покрив на бензиностанция.  Десетки коли се оказаха..

публикувано на 20.06.21 в 08:50

Раковишкият манастир очаква поклонници за храмовия си празник

Раковишкият манастир "Света Троица" отбелязва храмовия си празник днес, обясни сестра Елена от Светата обител. "Днес е петдесетият ден след Възкресение, тогава е основана християнската църква. Светият дух е слязал над апостолите. Усърдно се подготвихме да посрещнем гостите, на празника. Ще има Света литургия, курбан, почерпка за всички поклонници...

публикувано на 20.06.21 в 08:21

Без нови случаи на коронавирус в област Монтана

3 нови случая на коронавирус са установени през изминалото деноношие в българския Северозапад.  От тях 2 са в област Враца, а 1 в област Видин, сочат данните на Единния информационне портал.  От началото на пандемията най-много са заразените във Врачанско: 10 146. В област Монтана заразените към днешна дата са 6424, а във Видинско - 2991. В..

публикувано на 20.06.21 в 08:12

Празниците в Монтана продължават с киноложка изложба и парти на открито

С киноложка изложба и музикално парти продължават събитията, с които Монтана отбелязва духовния си празник Свети дух, каза Нели Василева , глaвен експерт "Култура и вероизповедания" в местната община. "Юбилейната 20-та киноложка изложба ще бъде в парк "Калето" от 11 часа. Във вечерните часове ще се проведе парк парти с дуета Монти и Петя Алекси,..

публикувано на 20.06.21 в 08:05