Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Матеев, ГЕРБ: Навлизаме в политическа криза, която може да продължи много дълго

Снимка: Радио ВИДИН

Навлизаме ли в политическа криза, кои са губещите и кои- печелившите, при предсрочни избори, каквито все по-ясно се очертават на хоризонта? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника".

Коалицията, спечелила най-много гласове на изминалите избори ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство, вчера от втората политическа сила- "Има такъв народ", съобщиха, че ще направят същото. За коментар потърсихме народния представител от ГЕРБ Александър Матеев.

Радио Видин: Изненадахте ли се, че партията на Слави Трифонов отказа да направи правителство?

- Дали съм изненадан? Мисля, че не. Това беше донякъде очаквано. Всички се надявахме, че ще имаме стабилно правителство, но се оказа, че за да има стабилно правителство, трябва да има и хора, които да го ръководят, а такива хора явно няма в сегашното мнозинство.

Вие сте първи мандат народен представител, какви са впечатленията Ви от първите седмици на 45-ото Народно събрание? Оправдаха ли се очакванията Ви или сте разочарован от обстановката?

- Определено не съм очарован. Според мен Народното събрание е мястото, в което трябва да се решават проблемите на хората, а това Народно събрание колегите и отдясно, и отляво, го превърнаха във фабрика за демагогия и популизъм. Предлагат какви ли не абсурдни мерки, промени в закони и наредби, които здравият разум няма как да проумее. Като се започне от мораториума, който наложиха на правителството и в момента е блокирана цялата държава, защото почти никакви действия не могат да се извършват, като минем през Изборния кодекс, за който има предложения ЦИК да се назначава от президента, да има гласуване по пощата, по интернет и какви ли още не екзотични предложения, и стигнем до увеличението на заплатите на народните представители. Мисля, че колегите и отляво, и отдясно не са в час. Дневният ред на обществото е съвсем друг- върлува смъртоносен вирус, срещу който трябва да се взимат ежедневно мерки, икономически мерки също, защото бизнесът ги очаква. Изобщо не сме припокриват очакванията на обществото с работата в Народното събрание. Заради това съм разочарован.

ГЕРБ е в изолация обаче. Защо всички в Народното събрание са срещу ГЕРБ в момента?

- Това е мантра, която цяла година викаха по площадите, че ГЕРБ сме "токсични", че всеки, който се доближи до нас, по някакъв начин изчезва. Бих казал, че изобщо не е така. Колегите от ДПС също обясняваха как са били изчезнали патриотите, Реформаторският блок... Патриотите просто се разцепиха и не се явиха на тези избори заедно, заради това не са в парламента, иначе резултатът на патриотите общо далеч надхвърля очакванията. Реформаторският блок също е в парламента, само че в момента са се прекроили и са се преименували, което не означава, че не са същите. Едната част е в СДС, която е в коалиция с ГЕРБ, другата част е в "Демократична България". Бих казал и за Мая Манолова, която се "отърка" в ГЕРБ и стана омбудсман- тогава не бяхме токсични.

По всичко личи, че се върви към предсрочни избори. Страх ли го е ГЕРБ от бързи нови избори?

- Не. ГЕРБ и ДПС са партиите, които винаги са готови за избори. Това, което сме обещавали през годините, сме си го изпълнявали. Сега хората бяха подлъгани от т.нар. "партии на протеста", казвайки им, че са новото лице, въпреки че не виждам нищо ново нито при "мутрите" на Мая, нито при "Да, България". хората бяха излъгани. Слави влезе в парламента и обеща, че ще прекрои системата, че ще има мажоритарен вот, ще намали субсидията и какво ли още не, а сега се оказа, че като влязоха в парламента, тези неща бяха забравени и започнаха да се интересуват от други.

Какви са прогнозите Ви за близкото бъдеще, навлизаме ли в политическа криза?

- За жалост влизаме в политическа криза и ако така се приемат предложенията в Изборния кодекс, тази политическа криза може да продължи много дълго. При тази ситуация, не е сигурно, че резултатите от следващите избори няма да бъдат атакувани в съда и няма да бъдат касирани. Ако тези избори бъдат касирани заради абсурдите, коиот сме приели в Изборния кодекс, няма да има Народно събрание, няма да има депутати, които да отменят тези абсурдни промени в Изборния кодекс, така че може да се окажем в ситуация, в която ще провеждаме постоянно избори, които ще бъдат касирани от едни или други, които не харесват техния резултат.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00