Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън".

Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента:

- Ако очакванията са били, че ГЕРБ ще си тръгнат веднъж и завинаги рязко, има известно разочарование, но е факт, че се оправдаха очакванията за мнозинство на нови и почтени формации, които под никаква форма няма да си взаимодействат с ГЕРБ. ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация и в този смисъл очакванията се оправдаха. Надявам се да започне и процесът по отстраняване на ГЕРБ от властта.
 
Градивна ли е обстановката в Народното събрание?

- Има какво да се желае относно градивността, но е факт, че емоциите в пленарна зала са израз на желанието на българските граждани за промяна. От другата страна виждаме статуквото, което се опитва да вдига градуса на емоциите, за да подмени дневния ред на българското общество, но аз съм убеден, че, да, може да се гради. Самият факт, че в рамките на първите три дни бяха внесени 72 законопроекта, показва, че има желание за коренна промяна на обществено-политическите взаимоотношения, така че клиентелизмът, който беше завладял държавата през последните 11 години, да отстъпи място на принципното, на държавническото отношение и поведение.

Член сте на Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ. Каква е нейната цел, има упреци, че е създадена с предизборни намерения?

- Не, целта на Комисията не е за трупане на предизборен актив, а е форма на парламентарен контрол. Едно от добрите неща, които се случиха в този парламент е, че беше върнат парламентаризмът, парламентарният контрол върху изпълнителната власт.

Какво свършихте до момента?

- Комисията проведе едва едно заседание, на 21 април. Днес е второто заседание, на което ще очакваме отговор на писмата, които председателят на комисията Мая Манолова изпрати на стартовия списък предприятия, за да видим каква информация ще постъпи. Ние не започнахме с някакви предварителни очаквания или някаква предрешеност, а се опитваме максимално обективно да проследим пътя на парите, на публичния ресурс, който е разходван.

От ГЕРБ твърдят, че е противоконституционно налагането на мораториум върху действия на правителството.

- Правната мисъл в ГЕРБ не е съобразила конституционно решение, има практика на Конституционния съд, която казва кога и как могат да се налагат мораториуми. Мисля, че доводите и аргументите ще бъдат преценени в цялата им тежест от уважаемите конституционни съдии и аз съм убеден, че те ще спазят своята практика и няма да има проблеми.

Кои са основните законадетелни инициативи, които са приоритет за вашата парламентарна група?

- Ние държим на обещанията, които дадохме в нашата предизборна кампания. За нас основни приоритети са повишаването на доходите, внесени са законопроекти, за подкрепа, Закон за личната помощ, екологията. Т.е. внесени са законопроекти по всеки един от заявените приоритети- доходи, екология, съдебна реформа. Депозирали сме в деловодството на Народното събрание своите законодателни инициативи. Движим се по дневния ред, който заявихме пред българските граждани и с който спечелихме тяхното доверие.

Така ли отворяте на упреците, че Народното събрание не се занимава с важните обществени проблеми?

- За нас важните обществени проблеми са дневният ред на българското общество, а не дневният ред на който и да е министър в оставка или на депутати на ГЕРБ, които казват кое трябва да ни е важното, как трябва да си защитаваме приоритетите. Да, те са все още първа политическа сила, защото правиха изборите по техния Изборен кодекс, но една от законодателните инициативи е именно промени в Изборния кодекс- максимално да бъде обективен, да отчита вотя на избирателя така, както е даден и да създава предпоставки за свободен вот, а не за контролиран, корпоративен вот, какъвто безспорно имаше и на тези избори.

Казахте, че основната цел на партиите на протеста е да свалят ГЕРБ от власт, но ако сега не се състави правителство не рискувате ли да върнете отново Бойко Борисов на "бял кон"?

- Всяка една от политическите партии в парламента, включително новите политически формации, осъзнават своята отговорност и ще положат всички усилия, без значение дали през редовен или служебен кабинет, да се създаде такава политическа обстановка, която да не позволи повече порочните практики, на които бяхме свидетели последните повече от 11 години.

Вашата политическа формация притеснява ли се от предсрочни избори?

- По никакъв начин. Според мен всяка една политическа формация трябва да е готова ежедневно за избори и да се среща със своите избиратели, за да отчита това, което е дадено от българския избирател като доверие. Аз нямам абсолютно никакъв проблем да се срещам с хората. И днес имам поредица от срещи с избиратели в своя избирателен район в област Враца, за да чуя какви са техните очаквания, каква е тяхната оценка, какво очакват от техния народен представител. Аз проблем с това нещо нямам, нашата формация е готова за избари когато и да са те.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45