Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха Бюджет 2021 на община Ново село

Снимка: Светла Бондова

Бюджетът на Община Ново село за 2021 година  бе приет с  10 гласа "за" и 1 - "против". Заседанието на Общинския съвет се проведе в салона на кооперация "Дунав" и на него присъстваха всички съветници, служителите от Общинска администрация, граждани. 

Обсъдени бяха промяната в бюджета и създаването на резервен фонд, както и пълномощията на кмета да направи компенсаторни промени с решението на общинския съвет, за което всички бяха единодушни.  След това се предложиха промените в капиталовите разходи, на което се възпротивиха двама съветници. Служителите от центровете за настаняване от семеен тип и БКС Ново село бяха изпълнили залата, за да защитят своите работни места, защото им бе подсказано, че с промените в новия бюджет ще бъдат освободени от работа. Обсъждайки финансовите рамки, обаче общинските съветници не поискаха съкращаване на заетите бройки. Напротив, те предложиха  хората, заети в дневната охрана например, да преминат в други необходими на общината длъжности като озеленители, които да се грижат за чистотата и реда във всички населени места на общината.

Горещи се оказаха дебатите и по още една точка от дневния ред. 52-ма жители на село Ясен на свое събрание в пенсионерския клуб "Ясените" са поискали оставката на новия кметски наместник, назначен на мястото на Райко Йонов.  След размяна на реплики се достигна до решение да се проведе разговор с населението на село Ясен в клуба (защото пенсионерите са преобладаващата част от него), кмета на общината Стоенелов, кметския наместник Огнянов и общинските съветници на селото, за да се изяснят проблемите. 

Справка за състоянието на престъпността и обществения ред бе внесена за сведение от младши полицейски инспектор Д. Йорданов. Одобрена бе и Общинската програма за закрила на детето за 2021 г. Съветниците дадоха своето съгласие доброволното формирование към Община Ново село да бъде включено в структурата на Националната асоциация на доброволците в република България. 

Накрая съветникът от Ново село Иван Базов зададе няколко неудобни въпроса към Общинска администрация относно започналите ремонти на площадите в Неговановци,  Винарово и ще има ли такъв в Ново село, и помоли съветниците от Неговановци да запознаят населението с количествено-стойностната сметка на ремонта, за да осъществяват обществен контрол.

Вижте още

Брошура информира командированите работници в Германия за правата им

В брошурата "НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия" има отговори на много въпроси по отношение на правата и задълженията на българските работници, командировани във Федерална република Германия в рамките на предоставяне на услуги, и на техните работодатели. Представена е основна информация с акцент към работещите в секторите..

публикувано на 17.06.21 в 10:57

Ученици от Враца на челни места в националната олимпиада по български език и литература

Челни места завоюваха ученици от  ППМГ "Акад. Иван Ценов" – Враца  на  националната олимпиада по български език и литература. Гергана Николаева от 11 "а" и Георги Игнатов от 11 "б" клас спечелиха първо и второ място на националния кръг на олимпиадата,като резултатът на Гергана е с 10 точки над втората позиция, съобщават от учебното заведение...

публикувано на 17.06.21 в 10:50

31 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

7 лица с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин  през последното денонощие по данни на Регионална здравна инспекция - Видин. Още 1 човек, положителен за COVID-19, който е бил на домашна терапия, е оздравял.  Регистриран е 1 смъртен случай.  Към 10.00 ч. тази сутрин потвърдените от началото на пандемията случаи..

публикувано на 17.06.21 в 10:20

Откриват изложба на Павлин Коцев във Враца

Откриват художествена изложба с творби на Павлин Коцев по повод неговата 85-годишнина във Враца. В изложбата са подредени 18 негови творби, каза за Радио ВИДИН  Христо Божков , уредник на на Художествена галерия "Иван Фунев", към исторически музей във Враца. "Тъй като нашата Художествена галерия притежава над 40 негови творби- живопис, графика -..

публикувано на 17.06.21 в 10:13
ОУ

234 ученици на външно оценяване по чужд език в област Видин

Днес са изпитите от Националното външно оценяване по чужд език за учениците от 7-и и 10-и клас. Изпитите са по желание на ученика.  В област Видин са се явили 234 ученици от 243-ма, заявили желание, каза за Радио ВИДИН  Веселка Асенова , началник на Регионалното управление на образованието - Видин. Изпитът на десетокласниците започна в 8 часа, а..

публикувано на 17.06.21 в 10:01

Дариха 15 компютъра на математическата гимназия във Враца

15 компютърни конфигурации получи ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, съобщават от учебното заведение. Те са дарение от Иво Евгениев, бивш възпитаник на гимназията. Благородният жест е във връзка с 50 годишнината на училището и личен 50 годишен юбилей на дарителя. Получената техника е на стойност 21 000 лв. Тя е от висок клас, предоставяща отлични..

публикувано на 17.06.21 в 08:29

13 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

13 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в трите области от Северозапада - Видин, Враца и Монтана. Най-много болни са диагностицирани в област Видин - 7, в Монтана те са 4-ма, а във Враца 2-ма. Общо 525 ваксини са поставени за изминалите 24 часа в трите области. 95 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, сочат..

публикувано на 17.06.21 в 07:50