Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Около 200 милиона евро за преодоляване на последствията от коронавируса за фермерите в България

Приоритетно се финансира възстановяването на напоителните системи

Снимка: Радио ВИДИН

Осем милиарда евро- това е финансовото измерение на подкрепата за фермерите в Европа. Средствата бяха гласувани в края на миналата година. Около 200 милиона от тези средства ще подпомогнат българските фермери. Средствата са за преодоляване на кризата и последствията от коронавируса. На пленарната си сесия Парламентът прие и правилата за преход в следващите 2 години.  За да бъде осигурена стабилността и конкурентоспособността на европейските земеделци, Преходният период към новия програмен период ще бъде 2 години, а не 1 година, освен това, по време на прехода ще се прилагат старите правила. 

В началото на тази година бе проведен онлайн форум, посветен на Бъдещето на ОСП и реформата след 2022 година. Средствата от Плана за възстановяване и справяне с последствията от пандемията ще се разходват по правилата на прехода, коментира Снежана Благоева- пълномощен министър на постоянното представителство на РБългария в Брюксел и на специалния Комитет по селско стопанство. 

"За нас най-важното за преходния период е да се осъществи и да се гарантира плавният преход от единия към следващия програмен период. за нас беше беше много важно да продължим да подпомагаме земеделските производители, да им осигуряваме достатъчно подкрепа в този нелек период. Фактът, че можем да продължим да прилагаме директните плащания е изключително важен, също и преходната национална помощ, мерките по развитие на селските райони ще бъдат прилагани по условията на съществуващите правила. Периодът е труден, разбираме, че трябва да осигурим на земеделците допълнителна подкрепа, подкрепа има и по инструмента "Следващо поколение", който осигурява допълнително едни 200 милиона евро през първите две години за земеделските производители, с насоченост именно за конкурентоспособност и допринасяне за екологичните цели на Зелената сделка. През този преходен период земеделските производители ще могат да разчитат на достатъчно подкрепа, така че да преодолеят трудностите и едновременно с това да направят крачката напред в посока развитие..."

Около 200 милиона евро от 8-те милиарда европейска помощ ще стигнат до фермерите в България за две години. Към тези средства се прибавят и около 650 милиона евро, които  ще бъдат насочени към земеделците по Програмата за развитие на селските райони. 
Фермерите трябва да се подкрепят, защото те са в основата на продоволствената сигурност и са гарант за качеството на произвежданата продукция, категоричен е евродепутатът Асим Адемов зам.член на комисията по земеделие в европарламента. 

"Фермерите са първото и най-важно звено от веригата за доставка на храни, те са гарант за продоволствената ни сигурност, за качеството на произвежданата продукция, както и за доброто стопанисване на земята. Положителен ефект по този преходен регламент са допълнителните 8 милиарда евро за развитие на селските райони, които ще бъдат достъпни за земеделците през 2021 и 2022 година, в съотношение 30:70 процента... През този преходен период България ще разполага с над 880 млн. евро по Програмата за развитие на селските райнои, от които 200 млн. евро са по линия на Плана за възстановяване."

Към напояване и дигитализация на селскостопанския сектор ще бъдат насочени голяма част от средствата по Плана за възстановяване, посочи Атидже Алиева Вели- член на комисиято по земеделие. Според нея  трябва да се мисли и за по-тясна връзка между науката и бизнеса:

"Трябва да работим  в тази посока, да приложим цялостен подход в Плана за възстановяване, който след това да бъде надграден със средствата, предвидени след 2023 година. Като част от стратегията за опазване на биоразнообразието имаме предложения именно за инвестиции в напояване и устойчиво управление на водните ресурси..."

До 2023 година страната ни има възможност да се възползва от средствата за подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура. 
Климатичните промени и продължителните летни засушавания през последните години изправят българските земеделци пред огромни предизвикателства, затова и Александър Александров от Видинския съюз на зърнопроизводителите подкрепя идеята да се финансира изграждането и възстановяването на напоителни системи: 

"Без напояване ня как да стане, добре е, защото ние никога не можем да извадим толкова пари, за да си възстановим напоителните системи. Има толкова "поле за изява"- помпени станции разрушени, канали...Добре е, че инфраструктурно, инженерната подготовка е създадена- прокарването на самите каналиу изравнителите, дигите- това го има. Трябва да бъде подобрено... "

Системите за напояване у нас са в критично състояние. Това води до значителни загуби на поливна вода и до високата й цена. Между 4 и 8 процента от съществуващите напоителни системи се използват през последното десетилетие, а неефективното използване на водния ресурс в сектор земеделие е съществена пречка пред интензивното развитие на отрасъла и пред устойчивото управление на водите в този отрасъл, се посочва в Плана за възстановяане.  Затова са предвидени  дейности по реконструкция, възстановяване (проектиране и строителство), модернизация на напоителни канали, напоителни полета, деривации, помпени станции, напорни тръбопроводи, изравнители, водохващания, язовири и обекти за отводняване - отводнителни помпени станции, канали и диги. 
Реализацията на проектите ще доведе до значително намаляване на загубите на вода, нарастване на поливните площи, опазване на земеделските земи от вредното въздействие на водите, предотвратяване на риска от бедствия и адаптиране на земеделието към климатичните промени. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00