Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великденска работилница за деца в Ново село

6
Снимка: Светла Бондова

Най- малката участничка СимонаНад 100 яйца, събрани от лазарките в Ново село, бяха боядисани във Великденска работилница за деца, която бе отворена в двора на храм "Успение Богородично" в Ново село. Рано сутринта на Велики четвъртък организаторите на събитието, от читалището, училището и църквата, подготвиха всичко необходимо - свариха яйцата, подредиха масите с необходимите атрибути за работа, отделиха кътче за лакомствата, които поднесоха на децата от името на църквата и разбира се, боядисаха първото червено яйце. С него най-възрастната Еринка Колицова - клисар при  църквата, посрещна децата, организирани от училището и изписа червено кръстче на челото им. След това удари тържествено камбаната, за да влязат в двора на черквата. Любка Ангелова - секретар на НЧ "Земеделец-1874" разказа за традицията на боядисването и показа технологията за изписване с восък върху първото яйце на букви и символи, което потопи в червената боя. 

20-те участници в работилницата ще  занесат боядисани яйца на децата и възрастните с деменция от Центровете за настаняване от семеен тип в Ново село.

Галерия

Вижте още
село Царевец, община Мездра

Започва ремонт на парка в село Царевец

В мездренското село Царевец до края на месец юни ще започнат ремонтни дейност, свързани с облагородяване на парк "Белокаменна" - каза кметът на село Царевец Маргарита Петкова: "Кандидаствахме по един проект "Малки местни инициативи" на стойност до 5 хил лв, нашият проект е 4 хил лв грубо. Сега тепърва ще започнат ремонтните дейности по..

публикувано на 13.06.21 в 11:15
ремонт на водопроводнат амрежа в село Брусен

Нов водопровод е изграден в село Брусен

Завърши  подмяната на водопроводната мрежа в село Брусен, община Мездра.  Дължината на подменения водопровод е 2 км и половина, а стойността на проекта, който включва и полагането на асфалт, е 500 хил лв- каза кметът  Георги Николов: "Имаме към 500 метра улици, които трябва да се асфалтират цялостно след водопровода и останалото е само..

публикувано на 13.06.21 в 10:10
Снимката е илюстративна

Джип се заби в електрически стълб в Козлодуй

Полицията в Козлодуй издирва шофьор, който снощи се е ударил с  високопроходим автомобил в електрически стълб пред къща в крайдунавския град. По информация от ОД на МВР във Враца сигнал за катастрофата към 21.50 часа е подал свидетел на случилото се. Той заявил пред униформените от районното управление на полицията в Козлодуй, че пред дома..

публикувано на 13.06.21 в 09:59

Голям е броят на пожарите през летните месеци в земеделските площи

Много голям е броят  на пожарите в земеделските площи, стърнища и сухи треви  през летните месеци- показва статистиката на РД ПБЗН -Видин. В област Видин вече стартира информационо разяснителната кампания под мотото "Да опазим реколтата от пожари!" - казва Георги Георгиев, началник сектор "Превантивна и контролна дейност в Регионална  дирекция..

публикувано на 13.06.21 в 09:25

3 нови случая на COVID-19 в Северозапада

81 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в страната. Малко под 1% от направените 8339 тестове са положителни, сочат данните на Единния информационен портал. В българския Северозапад са установени 3 нови случая - 1 в област Видин, 1 в област Враца  и 1 в област Монтана. Поставените ваксини във вчерашния ден са най -много в област..

публикувано на 13.06.21 в 08:40

Детски православен лагер ще се проведе в Лопушанския манастир

Православен детски лагер организира през юли в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча" Видинската света митрополия. Лагерът е подходящ за деца от 8 до 13 години, като подготвената програма е съобразена с тяхната възраст, обясни Видинският митрополит Даниил: "Една програма, която предвижда участие на децата в богослужението. Разбира се,..

публикувано на 12.06.21 в 16:10

Чупрене с покана за традиционния турлашки фолклорен събор

Турлашкият фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу" ще се проведе от 27 до 29 август в село Чупрене. В процес на подготовка е програмата на традиционното събитие, което миналата година бе отменено заради пандемията, обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:  "Изложбите, които организираме - битовата и кулинарната, ще ги има...

публикувано на 12.06.21 в 14:58