Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание на Врачанския митрополит Григорий

| обновено на 03.05.21 в 07:00

Възлюбени в Господа чеда на светата и богохранима Врачанска епархия,


В деня на Христовото Възкресение, ден на светлина и неземна радост за всекиго от нас, за целия свят и цялото творение, празният гроб на нашия Господ и Спасител отново е нашето най-ярко и категорично свидетелство за вярата ни в тържеството на живота. За светлата надежда, с която живеем и се спасяваме, и за онази неизтощима любов, с която Бог отвека ни е възлюбил. За онази пълнота на любовта, поради която Той ни е призовал към битие – за да имаме в себе си живот (Иоан 10:10), която Сам ни е показал (Иоан 15:14-15) и която ни е завещал като най-сигурен признак за това, че сме Негови ученици (Иоан 13:35). Тази любов, която дълбоко в себе си всеки от нас има, заедно с вярата и надеждата, които пазим в нашите сърца, и днес отново ни уверяват в нашата радост и ние ликуваме, защото, ето:


Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък!


Кръстът и празният Гроб на нашия Господ, слязъл от Небесата и приел човешката природа, за да я излекува от болестта на греха, да я избави от смъртта и тлението и да я обòжи в тайнството на богочовечеството, са не само основополагащи факти от свещената история. Те са и единственият ясен и достоверен отговор на всички наши въпроси, които чисто по човешки ние никога не можем да разрешим; на всички страдания и мъчителни затруднения, с които живеем в този повреден от грехопадението на прародителите свят. Възкресението е върхът и кулминацията на цялото Божие домостроителство, на цялото богочовешко дело, извършвано в продължение на дългите и изпълнени с очаквания дни и години, столетия и хилядолетия на епохата на Стария Завет на Бога с човечеството. Във Възкресението е основанието и залогът не само за личното възкресение на всекиго от нас, но и за обновлението на цялото творение. Както грехопадението на първия Адам донесе отровата на греха и смъртта, за да зарази с нея не само човека, но и всички твари, така и с Въплъщението, Кръстната смърт и Възкресението на Богочовека Иисус Христос, Новия Адам, изгря надеждата за изцерението, за помирението ни с Небесата и за обновлението на всичко, и вече тварите „с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии“ (Рим. 8:19).


Това прославяне е отворена възможност пред всекиго от нас, благословена от Бога наша задача и свята цел на нашето съществуване. В него Божият образ, според който сме сътворени, намира своето пълно и окончателно осъществяване – в уподобяването ни на нашия Творец (Мат. 5:48). Така ни учи Сам Господ, така проповядва и призваният лично от Него (Гал. 1:1) апостол: плодът от нашия живот да бъде „… светост, а краят – живот вечен“ (Рим. 6:22).


Мирът и любовта на възкръсналия заради нас и заради нашето спасение Господ и Спасител наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!


Христос воскресе!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30