Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Талантлива ученичка от Видин се класира в национален музикален конкурс

2
Лорена Славейкова и преподавателят й по музика Ана Илиева
Снимка: личен архив
Десетокласничката  Лорена Славейкова от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин се класира на трето място в  Националния етап на състезанието "Ключът на музиката". Състезанието беше оспорвано, с над 400 участника, разпределени в 5 възрастови групи - казва Лорена : 

 "Състезанието представлява един тест, в който има 15 въпроса, от които 6 са със слушане и останалите с избираем или свободен отговор...Това, че свиря на пиано много ми помага в теорията...Радвам се, че се проведе този конкурс...Изисква се постоянство и много учене ....Тази награда за мен означава много, това ще ми помогне в бъдеще.."

Лорена Славейкова смята да кандидатства с музика и да продължи да учи това, което харесва, а то е свързано със свирене, пеене, четене на ноти. Продължава да се готви за следващи състезания. Резултатът й от състезанието е отличен смята преподавателят й по музика Ана Илиева:


 "Бих допълнила, че за да се подготви за този конкурс, трябва да се занимава сериозно през всичките тези години на обучението...Тя има допълнително знания и благодарение на това, че се занимава с музикален инструмент...Участвала е в много конкурси...никак не е лесно това участие в конкурса...Въпросите са свързани с материал по музика, който учениците учат през годините..."
 
Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39