Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празнично богослужение край Алботинския скален манастир

Снимка: Радио ВИДИН

Пасхална Утреня и Божествена света Литургия ще бъдат отслужени днес край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. Богослужението ще започне от 8:30 часа. 

Фолклорният събор "Алботин", който през последните години се организира там на втория ден след Възкресение Христово, тази година няма да се проведе заради епидемичната обстановка. Районът обаче е почистен и се очаква много хора да се съберат днес там, обясни кметът на село Градец Илия Томов:

"Както е традицията, ще ходят хора, защото обикновено на втория ден на Великден се ходи. Никой не може да спре тези хора, отиват там на пикник, така да се каже, такъв хубав празник е. Би било по-хубаво, ако бяхме на направили този фолклорен събор, но за съжаление такива са нещата в момента, че не можем да го направим. Ние сме положили усилия да е чисто там - сцената е изчистена, макар че няма да има нищо. Заедно с читалище "Просвета" сме почистили, варосано е, всичко е нагласено, чешмата е почистена, които искат, могат да се качат по стъпалата на скалния манастир, там също е почистено. Доколкото разбрах ще има и служба, все пак някак ще празнуваме."

Мястото край Алботинския скален манастир се свързва и с два народен обичая, които хора от съседните села са съхранили. Това са т.нар.  поменални хора̀, които се играят за починалите близки, и ходене на росен. И двата обичая  се изпълняват на втория ден след Великден.

Вижте още

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова: "За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21..

публикувано на 12.05.21 в 14:30

Наградиха медицински сестри в Монтана за Международния ден на сестринството

Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана   бяха наградени с грамота п о повод Международния ден на медицинските сестри - 12 май, съобщиха от лечебното заведение.  Със специален плакет бяха наградени три отделения - по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно..

публикувано на 12.05.21 в 13:40

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Какви очаквания имат от служебния кабинет,  попитахме видинчани: "Да направят едни честни избори... Ами, нещо хубаво да излезе с перспектива... Нищо не очаквам, добро... Да бъдат..

публикувано на 12.05.21 в 13:11

Още едно прекършено дръвче в центъра на Видин

Поредна вандалска проява  в центъра на Видин  възмути гражданите. Дни след като на площад "Бдинци" бе прекършена фиданка на метри от мястото е счупено още едно дръвче. От полицията във Видин казаха за Радио Видин, че не е постъпвал сигнал за въпросното дръвче, но обаждането ни бе повод за самосезиране на служителите на реда, които ще извършват..

публикувано на 12.05.21 в 11:30