Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо първото великденско яйце е червено

Снимка: архив


Великденските яйца са специално боядисани или нарисувани яйца, които се поднасят на Великден. Яйцето се използва като символ на началото на нов живот, също както излиза нов живот от яйцето излюпено от кокошката. Най-важният цвят е червеният. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е основен. Традицията повелява първото боядисано яйце да е червено, тя повелява, то да се пази. Но защо първото боядисано яйце трябва да е винаги червено, защо се пази, до кога се пази и какво се прави с него след това - попитахме д-р Евгения Найденова - директор на Исторически музей - Оряхово.

"Изборът на червената багра за боядисване на първото великденско яйце, се дължи на богатата символика на този основен цвят и разбира се на неговата въздействаща сила. Знаем, че още от древността червеният цвят олицетворява кръвта, живота и жизнената енергия и заедно с това има и защитна функция, като прогонва злото и предпазва от зли сили".


Има два варианта, като и при двата яйцето се пази до следващия Великден. Като при първия старото яйце се заравя в градината. Това се смята, че носи берекет (плодородие) в градината. С този обичай се вярва, че миналогодишното яйце е носител на здраве и добри енергии. Други предпочитат да разчупят яйцето, за да проверят дали се е запазило и спрямо това да се опитат да предскажат късмета си за следващата година. След което, обаче, ритуалът повелява яйцето да се пусне в течаща река. Не са малко и онези, които смятат, че миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден трябва да се даде на кокошките да го изкълват - за да са плодовити. 

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39