Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По кръсти" в Ново село

3
Снимка: Светла Бондова

Литийното шествие „По кръсти“ привлече днес повече от 150 жители и гости на Ново село. Традицията повелява на втория ден на Великден да се обиколят оброчните кръстове в землището на селото. Започва се от най-източния, издигнат в чест на  Възкресение Христово, и се завършва до последния кръст, пред детската градина.


След сутрешната празнична литургия, отслужена от отец Мариян, в 10:00 часа засвири духовата музика. Млади хора, облечени в национална носия, както са правили старите новоселяни, завъртяха хоро. В 10:30 часа литийното шествие, предвождано от отец Ставри и отец Мариян, потегли към първите кръстове. В празника взеха участие кметът на Община Ново село Георги Стоенелов, председателят на Общинския съвет Иво Вергилов, зам.-кметът Деяна Стоянова, общински съветници, граждани.

Снимка: Светла Бондова

Водосвет извършиха двамата отци при първите кръстове. Духовата музика засвири хоро на поляната. Първото, с което миряните посрещат отците, а второто бе за мъртвите. То бе посветено на паметта на Васил Гилов, който живееше в този край на селото и според обичая тук му бе „пуснато хоро“. С дребни подаръци за младия мъж от рода му, който поведе хорото и с раздаване на боядисани яйца и сладкиши за участниците в хорото.


Дали защото местното население остарява не знам, но в шествието имаше преди всичко млади хора. Възрастните, които не можеха да последват църковните знамена, бяха извадили маси с боядисани яйца, козунаци и сладкиши, за да се подкрепят участниците в „По кръсти“. Така беше и в махалата известна под името „Какирин полк“, така беше и на последния кръст при детската градина.


Обичаят „По кръсти“ има повече от вековна традиция, която не е прекъсвана нито от войните, нито от атеистичния период в нашата история. Традиция, която се предавд от поколение на поколение в Ново село.


Галерия

Вижте още

Снимката на 7 май 2021 година

Денят на радиото и телевизията  7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия.  Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин...

публикувано на 07.05.21 в 18:00

Само един рибар е глобен в Монтанско

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина.  "И от 1.05 до 15.06 е в ход забраната за рибностопански обекти, находящи се от 500 до 1500..

публикувано на 07.05.21 в 15:40

Синдикат "Образование": Крайно време е всички ученици да се върнат в клас

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на  Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа",  заяви председателят на организацията Юлиян Петров и добави: "Мисля, че това ще бъде по-полезният формат, защото прогимназия и гимназия бяха големите ощетени..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев: "Това е много важна годишнина и според мен това не е само за видинския драматичен театър, а вероятно за цяла България, тъй като във..

публикувано на 07.05.21 в 14:26

Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин

Обществено обсъждане на проекта "Разработване на Програма за намаляване нивата на ФПЧ10 и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух в община Видин с план за действие за периода 2021-2025 г." бе проведено днес във Видин.  Проектът се изпълнява от Община Видин и цели подобряване на качеството на живот в града и населените места..

публикувано на 07.05.21 в 13:37

Спортен празник във врачанското училище "Христо Ботев"

Спортен празник огласи двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца. Събитието беше открито от директора на гимназията  Виктор Кръстев , който припомни, че спортът сближава хората и дава възможност на младите да изявяват себе си.  За да се спазят всички предписани от държавата противоепидемични дейности, възпитаници на школото бяха разделени в..

публикувано на 07.05.21 в 11:58

11 са новите с COVID-19 в област Враца

3 428 са активните носители на COVID-19 в област Враца, съобщават от Регионалната здравна инспекция. П овечето от заразените са на домашно лечение, в болници са 81 души.  За последните 24 часа са установени нови 11 нови случая, като един от тях е настанен в болницата в Мездра. За последните 2 денонощия са починали   10 жители на врачанска област,..

публикувано на 07.05.21 в 10:40