Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мозайки от Рациария обогатиха експозицията на Епиграфския център във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Седем пана с мозайки от античния град Рациария са включени в експозицията на Епиграфския център във Видин. Те са украсявали богати частни домове, обясни археологът от видинския музей Ваня Ставрева:

"До момента те не са били показвани пред публика, съхранявани са в "Кръстата казарма", но вече са част от експозицията на Епиграфския музей. Така че освен надгробните паметници, многобройните архитектурни елементи и монументалната скулптура, която може да се види, нашите гости вече могат да видят и тези много красиви мозайки, които произхождат от богати частни домове на антична Рациария. Защото за Рациария говорим много, знае се много, но е по-различно, когато части от този бляскав античен град могат да се видят и да се усети въздействието им на място."


Снимка: Радио Видин
Мозайките са открити при археологическите проучвания през 80-те години на 20 век, добави археологът:

"Знаете, че след това дълго време обектът бе подложен на иманярски набези, там не се извършваха археологически разкопки, но се надяваме през настоящия археологически сезон да се похвалим с още по-красиви мозайки, защото, както може би слушателите на Радио Видин са информирани, през 2020 година археологическият екип под ръководството на доц. Здравко Димитров попадна на т. нар. императорски терми. Сега ще се работи много усилено на тази територия и тъй като са терми, надяваме се, че ще има и мозайки, с които да обогатим фонда на видинския исторически музей.

През празничните дни Епиграфският център е отворен от 9:30 до 17:00 часа. Входът е свободен.

Галерия

Вижте още

Снимката на 7 май 2021 година

Денят на радиото и телевизията  7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия.  Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин...

публикувано на 07.05.21 в 18:00

Само един рибар е глобен в Монтанско

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина.  "И от 1.05 до 15.06 е в ход забраната за рибностопански обекти, находящи се от 500 до 1500..

публикувано на 07.05.21 в 15:40

Синдикат "Образование": Крайно време е всички ученици да се върнат в клас

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на  Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа",  заяви председателят на организацията Юлиян Петров и добави: "Мисля, че това ще бъде по-полезният формат, защото прогимназия и гимназия бяха големите ощетени..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев: "Това е много важна годишнина и според мен това не е само за видинския драматичен театър, а вероятно за цяла България, тъй като във..

публикувано на 07.05.21 в 14:26

Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин

Обществено обсъждане на проекта "Разработване на Програма за намаляване нивата на ФПЧ10 и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух в община Видин с план за действие за периода 2021-2025 г." бе проведено днес във Видин.  Проектът се изпълнява от Община Видин и цели подобряване на качеството на живот в града и населените места..

публикувано на 07.05.21 в 13:37

Спортен празник във врачанското училище "Христо Ботев"

Спортен празник огласи двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца. Събитието беше открито от директора на гимназията  Виктор Кръстев , който припомни, че спортът сближава хората и дава възможност на младите да изявяват себе си.  За да се спазят всички предписани от държавата противоепидемични дейности, възпитаници на школото бяха разделени в..

публикувано на 07.05.21 в 11:58

11 са новите с COVID-19 в област Враца

3 428 са активните носители на COVID-19 в област Враца, съобщават от Регионалната здравна инспекция. П овечето от заразените са на домашно лечение, в болници са 81 души.  За последните 24 часа са установени нови 11 нови случая, като един от тях е настанен в болницата в Мездра. За последните 2 денонощия са починали   10 жители на врачанска област,..

публикувано на 07.05.21 в 10:40