Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В община Кула ще отбележат Деня на храбростта

Снимка: Христела Александрова

Продължават празниците през този богат на събития месец в нашия град. Въпреки пандемията и удължаването на мерките против COVID-19, градът се напълни с хора. Повечето събрани почивни дни и сравнително топлото време позволиха много от кулските земляци да се завърнат по родните си места. Предстоят още хубави празници този месец, първият от които е Гергьовден. Денят на храбростта и българската армия- 6 май ще отбележим с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите войници от Кула във войните от 1885 година, 1912 - 1913 година, 1915 - 1918 година, който се намира в центъра на града. Паметникът е открит през 1926 година и представлява 6-метрова статуя на български воин на пост. Той бе основно ремонтиран преди няколко години, като бе възстановен и отчупения щик на пушката на войника, пострадал в боевете с изтеглящите се немски части през 1944 година, както и табелата с имената на 63- мата загинали във войните кулчани. На този ден отново се обръщаме към историята, към славните традиции и победи на българската войска, към героизма и величието на българския войник. Те са неизчерпаем източник на патриотизъм и духовна сила за всички, които днес изграждат обновена България.

Денят на Св. Георги е и обичан семеен празник в Кула, празнуват всички именници, семействата се събират около трапезите със задължителния агнешки курбан и се извършва ритуално кадене на трапезата, светецът се кани да я почете и да дари на домашните здраве и благополучие. Честити да са всички, които носят името на Св. Георги, да са здрави и късметлии! 

9 май- Ден на Европа също е сред традиционните майски празници. Той се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Община Кула и НЧ "Просвета 1882“ ще представят празничната програма. Празненствата са прелюдия към следващите големи тържества в чест на 24 май- ден на славянската писменост и култура.

Вижте още

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова: "За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21..

публикувано на 12.05.21 в 14:30

Наградиха медицински сестри в Монтана за Международния ден на сестринството

Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана   бяха наградени с грамота п о повод Международния ден на медицинските сестри - 12 май, съобщиха от лечебното заведение.  Със специален плакет бяха наградени три отделения - по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно..

публикувано на 12.05.21 в 13:40

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Какви очаквания имат от служебния кабинет,  попитахме видинчани: "Да направят едни честни избори... Ами, нещо хубаво да излезе с перспектива... Нищо не очаквам, добро... Да бъдат..

публикувано на 12.05.21 в 13:11

Още едно прекършено дръвче в центъра на Видин

Поредна вандалска проява  в центъра на Видин  възмути гражданите. Дни след като на площад "Бдинци" бе прекършена фиданка на метри от мястото е счупено още едно дръвче. От полицията във Видин казаха за Радио Видин, че не е постъпвал сигнал за въпросното дръвче, но обаждането ни бе повод за самосезиране на служителите на реда, които ще извършват..

публикувано на 12.05.21 в 11:30