Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

книгата на проф Младенов
Снимка: радио Видин

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще бъде открита в Ново село на 11 майВ центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на Софрони Ангелоев - виден  диригент, създал няколко хора за школувано пеене във Видин, Белоградчик и Ново село, събрал и запазил новоселския песенен фолклор, който още се пее и предава в читалището. На 11 май - деня, в който църквата чества паметта на двамата братя Кирил и Методий в Ново село към имената на паметната плоча при читалището ще бъде изписано още едно име - това  на проф. д-р Максим Младенов, човекът, събрал и оставил за поколенията уникалния новоселски говор с неговата граматика, фонетика, морфология и пълен речник в своя труд "Говорът на Ново село, Видинско. Принос към проблема за смесените говори". Изследването е издадено от БАН през 1969 г.


Максим Младенов е роден в Ново село през 1930 година. Вероятно особеностите на новоселския  говор, който обогатява езика на малка България, го насочва към голямата задача да се изработи "Български диалектен атлас". Неговият принос е участието му в колектив, който издава  първия том, посветен на Югоизточна България през 1964 г. и втория том, посветен на Североизточна България през 1966 г. Проф. д-р Младенов проучва ихтиманския говор  и издава два научни труда, посветени на него. Но благодарение на богатата библиотека на арх. Илия Попов, подарена на новоселското читалище, още  в ранни години той попада на изследването на друг бележит български езиковед акад. Стефан Младенов върху новоселския говор. В своя труд, преиздаден през 2010 г. по инициатива и с помощта на фондация "Бъдеще за Ново село", НЧ "Земеделец-1874" и Община Ново село, проф. д-р Максим Младенов развива и обогатява началото, поставено от акад. Младенов. В предговора към книгата  проф. д-р Стойков от СУ "Климент Охридски" пише: "Народните говори във Видинския край се отличават със значително разнообразие... По-особено място заема говорът на Ново село, който с ред свои черти се отличава от всички останали български говори и е уникален в българската езикова територия“.Вижте още

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45

Организират разходка до водопада "Женската вода"

  Преход до водопада "Женската вода"  организират в  неделя, на 20 юни,  Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" . Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко". "Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над..

публикувано на 17.06.21 в 16:31

"Образцов дом" търсят в Георги Дамяново

Община Георги Дамяново провежда кампанията "Образцов дом". Идеята на инициативата е да се стимулира населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние- чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията трябва да изпратят до 5 броя снимки на общите части на имота, двора и..

публикувано на 17.06.21 в 16:29

Зелено училище край река Ботуня до Вършец

Риболовен клуб "Балканка" проведе еднодневно зелено училище край река Ботуня във Вършец. Освен че почистиха  реката, децата се включиха в зарибяване, учиха за рибното разнообразие и риболова, както и защо и как да опазваме реките. Участваха близо 60 деца. "От Общината го обявиха като почистване, но самата акция е част от нашата кампанията, в..

публикувано на 17.06.21 в 16:24

Занимания по интереси ще радват децата в Оряхово

Разучаване на български народни хора, театрални постановки, както и забавни игри от времето на баба и дядо, са част от летните занимания по интереси с деца, които организират в Оряхово. Инициативите са на местното читалище "Надежда1871". Заниманията започват на 1 юли, а в лятната програма е включена и фото изложба на домашни любимци, каза..

публикувано на 17.06.21 в 15:55

Северозападна България е в изключително тежка криза, само държавна помощ може да обърне тенденциите

Северозападна България е с безвъзвратно висок интензитет на обезлюдяване. Това се казва в изследването "Регионалните демографски дисбаланси в България", представено от доцентите Надежда Илиева и Георги Бърдаров- водещи български демографи. В северозападния регион, който иначе разполага с отлични природо-климатични ресурси, богати традиции и..

публикувано на 17.06.21 в 15:40