Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Снимка: Радио ВИДИН

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души. Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна Европа с Черноморския регион, Южен Кавказ и Централна Азия е целта на Дунавската стратегия, приета през 2011 г. Стратегията залага на регионалния подход - насърчаване на съвместната работа между широк кръг от заинтересовани страни за справяне с общите предизвикателства, но без да се създават нови институции.

"В началото на 2021 година се проведе една онлайн работна среща на националните координатори на Дунавската стратегия. Както знаете, Дунавската стратегия е основна за региона около река Дунав. Тя обхваща общо 14 държави, 9 от които са членки на Европейския съюз и 5 от които са извън Европейския съюз и на територията на тези държави общо в крайдунавските страни живеят около 112 милиона души, което е близо 1/5 от населението на Европа. И това е с голяма важност. След тази среща, в началото на тази година, се очертаха няколко важни неща. Едното е, че са предвидени три стратегически проекта за развитие на регионите по поречието на река Дунав, които България, заедно с Румъния и Сърбия ще развива. Единият проект е цялостно предпроектно проучване на българския и румънския бряг, което да покаже нуждите и необходимостта от изграждане на нови мостове, пристанища и евентуално фериботни връзки. Другият проект е за изграждане на вело алея по продължение на реката от двете страни, които са последният участък на маршрута Евро Вело 6. Той е трансграничен с туристическа и търговска цел. Със Сърбия ще бъде направен такъв проект за доставка на оборудване и обучение на хората, които се занимават със защита от природни бедствия за защита на населението. Визира се най- вече речни наводнения, които биха могли да настъпят", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Може ли да кажем, че България не ползва достатъчно от потенциала, който ни дава река Дунав?

"Тези държави, които са в Европейския съюз, държави като Австрия, Германия, Унгария, те имат много положително развитие. Включително Словакия, Словения. Тези държави постигнаха значителни ефекти. За България и Румъния, то затова и остава завършване на някои крайни участъци до делтата на Дунав, които се надяваме, че ще могат да възобновят старата слава на крайдунавските населени места като пренос на култура, на иновации и на инвестиции. Тук може да се дадат някои примери, че в Сърбия такъв град като Нови сад претърпява доста динамично развитие включително и индустриално, което също се дължи и на близостта на реката. По същия начин биха могли да се развият Видин, Лом, Свищов, Силистра."

Роденият във Видин професор Андрей Захариев, преподавател и декан на факултет "Финанси" в Стопанската академия в Свищов, е сред българските делегати, които лобират за изработване на Дунавската стратегия преди 18 години. Той е на мнение, че българският участък на реката не се използва пълноценно. 

"Дунав в долното течение е празна река. Река, в която, дори ако стационираме една видеокамера, която да заснеме какъв е трафикът от транспортни средства, вероятно ще се окаже, че на час минава по един конвой от шлепове и това е всичко. Докато в северното течение на реката там имаме буквално трудности да се разминат корабите по реката, което е един парадокс. Всъщност река Дунав е гранична река и като гранична река тя по своя си характер изисква двете страни България и Румъния да имат едни общи политики да развиват реката. На този етап и двете страни не демонстрират категорично желание това нещо да се случи."

Дунавските общини в България, Сърбия и Румъния не са толкова развити като тези в горното течение на реката- Унгария, Австрия, Германия.

"Не можем да говорим за липса на капацитет. Познавам голяма част от общините, екипите, които работят по разработване на проекти, така че смятам, че капацитетът е налице. Просто, може би, в тези институции процедурите са малко по- тромави и това до голяма степен ги прави по- негъвкави от останалите организации. И затова, примерно, не успяват да усвоят голяма част от фондовете, които се отпускат за такива общини", каза Красимир Кирилов- председател на Видинската търговско- промишлена палата.

"Германия, Австрия и т.н., там общо взето вело туризмът по Дунав е една много силна индустрия, която дава тласък на тези малки къщи за гости, въобще на малкия бизнес да се развива. Много хора, много туристи обикалят по горното течение на Дунав. В нашето долно течение все още нещата са сравнително диви, все още, може би, няма достатъчно места за настаняване, но те са функция от не толкова силното търсене, колкото по горното течение на Дунав. В същото време нашият бряг е по- раздвижен от румънския и има какво да се види. Имаме страшно много исторически паметници, природни феномени", коментира Евтим Стефанов- инвеститор в туризма и бивш ръководител на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център- Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00