Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг

Снимка: Жоро Александров

От парламентарната група на коалицията "Изправи се! Мутри вън" сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг, това заяви днес във Враца народният представител от Враца Андрей Вълчев. Според него конкурсът е опорочен, като той ще сезира държавното обвинение за нарушенията. В сигнал до главния прокурор Вълчев описва как, кога и защо е нарушена процедурата: 

"Проведена е на 8 февруари, а 2 дни по-късно, на 10 февруари, Народното събрание гласува оставката на Валентин Николов и го освобождава от отговорностите, които има като политическо лице."

Врачанския депутат уточни, че е задал писмен въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто отговор не е бил удовлетворителен:

"Вярвам в прокуратурата и че държавните обвинители ще си свършат работата, като установят опорочена ли е процедурата, има ли нарушение при провеждането на конкурса в БЕХ, или всичко е според българските закони."

Андрей Вълчев отчете пред медиите, че за краткия живот на 45-ото Народно събрание е задал 7 парламентарни въпроса. Повечето от тях са били от компетенцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По думите му не бил удовлетворен от отговорите и затова е продължил да търси истината, като така достигнал и до нарушената според него процедура по избор на председател на енергийния холдинг. Той допълни, че се е опитал да получи отговор и от министъра в оставка Деница Сачева за това дали е оказван натиск по политическа линия в голямо енергийно предприятие на територията на Врачанско заради гласуване на изборите. Не получил удовлетворителен отговор.

"Престоят ми в 45-ото Народно събрание не беше напразен, защото се върна духът на парламентаризма, а изпълнителната власт започна да разбира, че Народното събрание не е празна бланка, на която един човек да пише задачите", каза още Андрей Вълчев.

Вижте още

Видински ученик с престижно място на Национално състезание

Радослав Попов от видинската природо- математическа гимназия “Екзарх Антим I“ се класира на трето място на Националния кръг на VIII-то Национално състезание по немски език, организирано от издателство "КЛЕТ България". Надпреварата следва модела на сертификатните изпити и провокира учениците на г-жа Стоянка Ефремова да покажат знания и умения в нов..

публикувано на 24.06.21 в 12:56

Премахнаха дървета от Слънчевата градина в Монтана

14 дървета в Слънчевата градина в Монтана бяха премахнати. Служители на общинското предприятие "Чистота" отстраниха клоните от зелените площи. Дърветата са отрязани след многобройни сигнали на граждани, каза на място кметът Златко Живков : "Акцията е по премахване на сухата маса, подчертавам на сухата маса, 14 дървета са по протокол. След много..

публикувано на 24.06.21 в 12:24

От НАП напомнят за нови ДДС правила от 1 юли

От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише- "one-stop shop (OSS)", напомнят от НАП. Чрез нея пpeдпpиятиятa, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби могат дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и..

публикувано на 24.06.21 в 11:22

С необятния свят на героите от гората се срещат децата от Монтана

" В гората необятна " е озаглавил книгата си за деца до 8-годишна възраст писателят Пламен Петков , който днес ще се срещне с публиката в монтанската библиотека "Гео Милев". " 2017 година записах магистратура предучилищна и начална училища педагогика, която завърших миналата. През 2018 година беше първата практика, която имах от университета...

публикувано на 24.06.21 в 10:20

31 са активните случаи на заразени с COVID-19 в област Видин

По данни на РЗИ Видин, през изминалото денонощие  има регистрирани 2 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин.  Още 2-ма души, положителни за коронавирус, които са били на домашна терапия, са оздравели.  Към 10.00 ч. тази сутрин, потвърдените от началото на пандемията случаи на коронавирус в област Видин са 2974, като 2705 вече са..

публикувано на 24.06.21 в 10:19

Иззеха незаконни боеприпаси от частен дом в село Горна Кремена

През вчерашния ден на територията на мездренското село Горна Кремена бе проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси. При проверката в частен дом, обитаван от 71-годишен мъж, са намерени и иззети 40 боеприпаси- ловни патрони и 1 боен патрон. Мъжът не е..

публикувано на 24.06.21 в 10:05

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва Еньовден

Еньовден отбелязват съвместно Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СУ "Васил Кънчов".  Инициативата е насрочена за 13 часа. "Ще започнем с едно филмче на Природозащитен център "Натура"- как да събираме правилно билки от природата. След това учениците са ни подготвили стихчета за Еньовден. Има и една много интересна изложба, която всяка година..

публикувано на 24.06.21 в 08:40