Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на Максим Младенов в Ново село

6
Снимка: Светла Бондова

Паметна плоча на проф.д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село. Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. На тържеството присъства сестрата на Максим Младенов - Лиляна Славчева,  братовчеди, племенници и ученици на професора. Двете му дъщери, които са продължили неговия житейски път на учен лингвист Дарина и Олга, не можаха да дойдат, но изпратиха дарение на НЧ "Земеделец-1874", по чиято инициатива е поставена плочата.


Традиция стана училището, което носи имената на братята първоапостоли Кирил и Методий и читалището да отбелязват този ден с голям концерт. Той се проведе на открито пред паметника на просвещенците. Тържеството бе открито в 10:30 часа с приветствени думи от директора на средното училище Ирена Цветкова. Прочетени бяха поздравителните адреси от Общинска администрация Ново село, от Председателя на Общинския съвет, от Районно управление на образованието.


Слово за живота и дейността на проф. Максим Младенов прочете г-жа Любка Ангелова - секретар на читалището. На този светъл български празник тя намери думи и за други позабравени новоселяни, запазили новоселските традиции в областта на културата и фолклора като Ганчо Манджуков и плеядата стари новоселски духови музиканти. В тяхна памет отец Мариян отслужи водосвет.


В концертната програма на училището се включиха ученици от първи до осми клас с песни, стихове и народни танци. Своето изпълнение самодейките от битовия хор към читалището посветиха на паметта на почетния председател на читалището Пелагия Каракостова и участничка в хора, която почина преди два месеца на 89 години. Концертът бе закрит с китка новоселски хора, които показаха  детският танцов състав и танцов състав "Гъмза" към читалището.


Празникът завърши, както бе започнал - с хоро на мегдана. На живо засвири и новосформирания духов оркестър "Просънъц"- Ново село, в който участват и деца, и внуци на старите музиканти.

Галерия

Вижте още

Снимката на 21 юни 2021 година

Празника на града отбелязват днес в Монтана . Празничната програма започна с Утринно богослужение и Божествена Света литургия.  Монтана награди четирима почетни граждани . Най-възрастният е д-р Георги Георгиев. 56 зрелостници получиха днес дипломите си в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин . Две пълни шестици на Държавните зрелостни..

публикувано на 21.06.21 в 18:05

Жена загина при падане от етаж на жилищен блок във Враца

Полицията във Враца разследва инцидент със смъртта на жена, паднала от висок етаж на жилищен блок. Инцидентът е от съботната вечер, а според близките на Свежа Кръстинова, тя е била бутната от 7-ия етаж на жилищна сграда, която се намира на ул. "Илия Кръстеняков" №16 в града.  Братът на 43-годишната жена Борислав се притеснява, че разследващите не..

публикувано на 21.06.21 в 16:51

Обучават медицински специалисти за работа с деца с диабет

Обучение на медицински специалисти за работа с деца с диабет започна във Видин. До края на септември медицински сестри и фелдшери от училища, детски ясли и градини ще получат базисни знания и умения, обясни д-р Наташа Янева от Българската асоциация по детска ендокринология, която е един от лекторите: "Как да се действа при спешни ситуации, за да..

публикувано на 21.06.21 в 16:00

Видин да стане свободна икономическа зона, предлага икономист

Икономистът Димитър Тадаръков предложи концепция за развитието на Видин като свободна икономическа зона за следващите 20 години. Предложението на професор Тадаръков беше представено на публично обсъждане в областния град. Предстои да бъде внесено и в Общинския съвет. Ако концепцията бъде приета, с местно решение ще бъде определена нова данъчна и..

публикувано на 21.06.21 в 15:55

Монтана награди четирима почетни граждани

С химна на Република България, в залата на Младежкия дом, започна тържествената сесия на Общинския съвет на Монтана.  Председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов приветства гостите и съветниците, а к метът Златко Живков благодари на съветниците за оказаното съдействие и неспиращата работа в условия на COVID-19.  Приветствия отправиха..

публикувано на 21.06.21 в 15:45

11 са отличниците от випуск 2021-ва в ПГ "Асен Златаров" Видин

11 са отличниците от общо 75 абитуриенти на випуск 2021-ва във видинската ПГ "Асен Златаров". Младите хора получиха днес официално своите дипломи за завършено средно образование, а т ържеството бе официално открито от директора на училището Мариета Георгиева . "На днешния ден се виждаме наистина като за последно, за да отбележим прекрасния..

публикувано на 21.06.21 в 14:29

Враца става младежка театрална сцена

Враца отново ще е домакин на Международния младежки театрален фестивал "Време". Форумът се провежда за 19-а поредна година, а негови организатори са Община Враца, Младежки дом - Враца и "Темп-арт".   Според директора на Младежкия дом Георги Врабчев проявата във Враца е "една от най-добрите Международни младежки фестивали, а врачанският е в топ 3 в..

публикувано на 21.06.21 в 14:15