Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза с концерт патронния си празник

Снимка: Радио Видин

С концерт във видинското училище по изкуствата "Свети Sвети Кирил и Методий" отбелязаха патронния са празник. Поднесeни бяха цветя пред скулптурите на Светите братя до  сградата на учебното заведениe. Училището има 136-годишна история и развива творческите заложби на учениците по изобразително изкуство, музика и хореография. "Заедно учим, рисуваме, пеем, танцуваме", гласи мотото на училището. С празничната програма учениците показаха своите таланти и уменията, които са усвоили в училище. 


Училището по изкуствата дава облика на нашата духовност, каза на празника кметът на Видин Цветан Ценков:


"Може да се каже, че от днес, когато честваме Светите равноапостоли Кирил и Методий, започват прекрасните майски празници на българската писменост. Аз никога не казвам славянска, защото тя е българска писменост, която ние сме дали на нашите братски народи от славянската общност. Радвам се, че във Видин съществува такова училище по изкуствата, което дава облика на нашата духовност, не само в регионален смисъл, а и в национален. Нашите прекрасни деца се превръщат в страхотни музиканти, художници, хора на изкуството. Имам една мечта – ние наистина чрез вас да възобновим достолепието на нашия старопрестолен град."


Гордеем се с постиженията на нашите ученици, каза директорът на училището Бисерка Каменова. Към тях тя се обърна с думите:


"Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Средно училище "Свети Свети Кирил и Методий", да защитавате името на патрона на Светите братя Кирил и Методий."


На празника Бисерка Каменова поздрави учителите за всеотдайния труд, който полагат, за усилията и старанието:


"Продължавайте да превръщате всеки ден в нашето училище в празник на жадните детски очи."
Вижте още

Соларна пейка откриха във Видин

Соларна пейка бе официално открита днес на видинския площад "Ташкюприя". Идеята е на инициативната група на СМЕ.БГ - Видин. "Това е един прекрасен финал на инициативата, която започнахме от миналата година", каза  Ели Цветанова, която е част от екипа. Резултатът е освен нова соларна пейка, също подобрения на скулптурата, изобразяваща жена с дете и..

обновено на 22.06.21 в 18:05

Снимката на 22 юни 2021 година

Премиерът Янев обеща средства за Лом. Министър-председателят Стефан Янев се запозна на място с пораженията след проливния дъжд паднал в Лом в събота. Заедно с кмета на града Георги Гаврилов премиерът обходи пострадалите улици и заяви, че ще бъдат отпуснати средства от правителството с използването на всички законови средства. Българска фирма..

публикувано на 22.06.21 в 18:00

Връчиха дипломите на математиците от Враца

Диплома за завършено средно образование получиха тържествено 151 зрелостници от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, съобщават от учебното заведение. Церемонията са проведе в Градската концертна зала.  77 са випускниците с отлични дипломи. При среден успех на държавните зрелостни изпити по БЕЛ за страната 4,14 - резултатът на ППМГ е 5,01; 5,46 - по..

публикувано на 22.06.21 в 17:03
Районен съд - Мездра

Магистрати от Мездра и Враца с грамоти от главния прокурор

С почетни грамоти и отличие "служебна благодарност" главният прокурор на Република България Иван Гешев награди прокурор Цветомила Пашовска - Николовска от Териториален отдел - Мездра при Районна прокуратура – Враца и следовател Симона Конова от Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура - Враца. Магистратите са отличени за проявен..

публикувано на 22.06.21 в 16:51

С изложба откриват 50- годишния юбилей на Младежкия дом в Монтана

Изложба, подредена в Слънчевата градина, дава начало на честванията, посветени на 50-годишнината на Младежки дом - Монтана, съобщават от културния институт . В експозицията са включени фотоси от изяви на съществуващите формации. В колажите от снимки са танцьорите от ансамбъл "Младост", Dance Machine, клуб "Астра" и Мажоретния състав, певците от..

публикувано на 22.06.21 в 16:45

18 години затвор за убийство в село Гложене

Окръжен съд – Враца постанови ефективна присъда от 18 години "лишаване от свобода" за подсъдимия Г. Г., при първоначален "строг" режим. Той бе признат за виновен в това, че на 8 срещу 9 юли 2019 г. в частен дом в с. Гложене умишлено е умъртвил жената /Д. С./, с която живеел на семейни начала. Престъплението е извършено с особена жестокост, като..

публикувано на 22.06.21 в 16:36

Българска фирма може да произвежда велосипеди съвместно с Индонезия

Посланикът на Индонезия в България Иуан Богананта гостува в Монтана  за празника на града  “Свети Дух”. Делегацията бе посрещната от кмета Златко Живков. Бяха проведени и бизнес срещи, като едно от посещенията бе във фирма за производство на велосипеди. Стана ясно, че посланикът на Индонезия Иуан Богананта е подарил на президента на..

публикувано на 22.06.21 в 16:04