Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Библиотекарите вече не са само пазители на писаното слово

Снимка: Радио ВИДИН

Надпис над входа на една древна библиотека гласи "Тук мъртвите отварят очите на живите". Днешните библиотеки, въпреки, че доста се различават от своите предшественици, където книгите са били вързани с вериги и достъпни за малцина избрани. Все пак имат и много общо - продължават да са хранителници на писаното слово, на човешката памет и култура. С промяната на библиотеките се променят и библиотекарите. 

За Димитрина Борисова, библиотекар и дългогодишен директор на библиотеката в Монтана, библиотечната професия не е любов от пръв поглед, както казва самата тя, баща й я е насочил, а тя впоследствие разбрала, че това е нейното призвание. Днес, години след като се е пенсионирала, тя обича да посещава библиотеката:

"... Библиотеката е един жив организъм. Той се развива така, както и живота ни... Днешните библиотеки са съвременни центрове за информация, технологии... Това е една аристократична професия в най-добрия смисъл на думата. Човек открива световете във всички области  на изкуството, на науката, на техниката. Нещо, което ти отваря един широк поглед върху живота... Библиотеките се промениха, а с тях и библиотекарите. Ние отворихме широко вратите на библиотеката за културна дейност, за новите технологии.'

Дима, както я наричат приятелите пожелава на себе си здраве и много добри приятели, а на своите колеги:

"Все така да се дръзновени, все така да са отзивчиви! Да се отдават с цялата си любов на читателите и на професията."

Людмила Георгиева е последна година студентка в Софийския университет и едно от последните попълнения на видинската регионална библиотека, където работи в Детски отдел. За Люси професията ѝ е сбъдната мечта, разбрала, че библиотеката е нейното място още като дете. Тя вярва, че професията има място и в бъдеще:

"Мисля, че миналото и бъдещето много добре се съчетават в тази професия... Много неща се променят, но остава това, че сме пазители на едно съкровище. То и трябва да се съхранява, и да се разпространява и ако можем да запалим светлината в очите на читателите и се надявам, че го правим всъщност... На моите колеги на първо място пожелавам да са здрави! Никога да не угасва огъня в тях, за да могат да запалят всички и нека да гори във всички читатели огъня на знанието. Нека да идват тук и да получават светлина! Нека да е светло!"

Вижте още

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система " Живи съкровища-България ".  Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.  Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци  от години е принудена да живее без ток .  В къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и..

публикувано на 23.07.21 в 15:35
село Косово

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че..

публикувано на 23.07.21 в 13:00

Инициатива на ЕС формира общото ни бъдеще

Във време на несигурност и неясно бъдеще, породени от световната COVID-19 пандемия, инициатива на ЕС дава възможност на всеки неин гражданин да оформи бъдещето на Европа. Конференцията за бъдещето на Европа дава правото на граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза да споделят мнение, идеи или препоръки. Това може да..

публикувано на 23.07.21 в 11:00

Панаирът в Ново село започва в събота

Ново село се готви за  Новоселския  панаир. Откриването ще стане в събота, 24 юли, от 19 часа пред читалището.  Новоселският събор се провежда след края на жътвата и тази година е посветен на 145-години от Новоселското въстание 1876 г. Щанд със собствено производство ще предложи най-младата изба в Ново село. Освен представяне на..

публикувано на 23.07.21 в 10:30

Ученици от Видин учиха за НАТУРА 2000

Информационна кампания за ученици от 9 и 10 клас от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин се проведе в Туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000. Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински -..

публикувано на 22.07.21 в 15:43

"Празник на село" събира малки ферми от Северозапада

Малки производители и ферми от Северозапада ще представят своите продукти на първия "Празник на Село". Той ще се проведе в берковското село Ягодово в рамките на три дни - от 30 юли до 1 август. Домакини са хората от местната козеферма "Каряна". Свежи напитки от домашни плодове, музика и танци ще съпътстват събитието. Поканени са производители..

публикувано на 22.07.21 в 15:04