Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна подготовката за фестивала "Кулско мяшано"

Снимка: Христела Александрова

Майсторителница "Убавило" кани жители и гости на община Кула на 5-ия юбилеен Фестивал на "Кулското мяшано". Организаторите с удоволствие съобщават, че предстои Петото, юбилейно издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" на 24 юни 2021 г. Пет години е една прекрасна възраст за нещо, което е създадено с много грижа и любов и вече е утвърдено като традиционно и обичано събитие в нашия град. До 20 юни се очакват  кулинарните шедьоври- микс от подправки и билки, приготвяни по прастари семейни рецепти.


"Мяшаното" трябва да е поставено в малко бурканче, с надпис с името и описание на съставките, които съдържа. Участниците трябва да носят своите специалитети в Община Кула , в  НЧ "Просвета 1882" - гр. Кула или на друг от организаторите.  Наградите са гарантирани за всички участници, а най-добрите ще получат специални отличия! По повод петата годишнина организаторите са решили да разширят организирания конкурс и са включили още два подконкурса: 1. История на моята семейна рецепта за "мяшано"- разказ в размер на до една стандартна страница, в която участниците трябва да опишат откъде са научили рецептата за приготвянето на техния специалитет и откога съществува тя; 2. Конкурс за ритуален хляб - "Моята пита - най-хубава!" Награди ще има във всяка категория. Разказите се очакват до 20 юни 2021 г., а хлябовете трябва да бъдат представени в деня, когато се провежда Фестивала - 24 юни 2021 г. на мястото - исторически парк "Кастра Мартис".


Конкурсът се организира от Майсторителница "Убавило", Община Кула и НЧ "Просвета - 1882" - гр. Кула. Празникът носи името на вкусното "Кулско мяшано“, което е дало начало на популярния идеоматичен израз в Кула- "Нящо мяшано“, което значи смесица, микс от различни вкусове, качества, аромати и цветове, които символизират сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина. Мяшаното е смесица от различни подправки- сол, билки и други подправки, които всеки кулски майстор или домакиня смесват по своя стара семейна и тайна рецепта, за да се получи уникален букет от миризми, или както е модерно сега да се казва "фюжън" от вкусове и аромати. Освен задължителните съставки- сол, стрити червени чушки и чубрица, се добавят и специални  добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална. Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите рецепти. Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край и др. Има голям интерес към събитието, очакваме много наши съграждани да вземат участие във фестивала, както в предишните четири издания, които бяха посрещнати  с голям интерес. 


Вижте още

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Приеха Програмата за управление на отпадъците в Ново село

Общинският съвет на Ново село прие  Програмата за управление на отпадъците за периода 2021 – 2027 г. Приетият документ е редактиран вариант на отхвърлената през юни Програма, поради липса на конкретика. В него има изготвен план за действие през целия период със срокове, очаквани резултати и индикатори за изпълнение на плана. Развита е подробно и..

публикувано на 26.07.21 в 12:39