Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Снимка: Радио Видин

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова:


"За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21 май. Третият Държавен зрелостен изпит при нас, който е пожелание, ще има само изпит по математика на 28 май. Общият брой на дванайсетокласниците, които завършват тази учебна година е 981, при 941 за миналата година. Общият брой пожелани изпити от учениците: български език и литература - 916 ученици, за втори Държавен зрелостен изпит - 649 и ученици, които са пожелали Държавен изпит за придобиване на Степен за професионална квалификация - 291. За изпита по желание имаме 8 желаещи. Към момента нямаме информация за недопуснати и допуснати."


На втория държавен зрелостен изпит най-много са желаещите за биология и здравно образование - 220 зрелостници. Желаещите да се явят на матура по география и икономика са 151. Избралите английски език са 150, само един ученик е пожелал руски език като втора матура. Трима са избралите физика и астрономия, толкова са и зрелостниците избрали химия.


Провеждането на матурите ще става при строго спазване на противоепидемичните мерки, каза още Трайка Трайкова:


"Държавните зрелостни изпити ще се проведат в 19 училища по български език и литература и в 17 училища за втория Държавен зрелостен изпит. Третият - по желание ще бъде проведен в две училища, предвид малкия брой на заявилите желание. Осигурени са за всички изпити 176 изпитни зали. За български език и литература са 100, останалите са за втория Държавен зрелостен изпит. Училищата са подсигурили квестори - 577, като 304 от тях са за изпита по български език и литература. Това, което трябва да знаят зрелостниците в деня на изпитите, е че всеки зрелостник влиза в сградата на училището и в изпитната зала с документ за самоличност и със служебна бележка за допускане до Държавни зрелостни изпити, която може да бъде и на електронен носител. Заема съответно персонално определеното му работно място, което е обозначено с етикет с неговото име не по-късно от 30 минути преди часа, определен за изпита. За всички изпити това е 8 часа. Носи химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика и съответно линия, пергел, триъгълник. Изключва изцяло всички средства за  комуникация, електронни устройства и ги предава на квестора, който ги поставя на видно място."

Вижте още

Петокласници от Видин на еднодневна екскурзия в Белоградчишко

Петокласниците от видинската Природо-математическа гимназия се включиха в еднодневна екскурзия "История, духовност и спорт". Това е първата  инициатива на гимназията по компенсиращите мерки, занимания по интереси, на министерството на образованието и науката, съобщават от учебното заведение.  Най-малките ученици от гимназията посетиха..

публикувано на 18.06.21 в 11:26

Малолетен изтегли 2000 лева с чужда дебитна карта

12-годишен жител на село Киселево, община Брусарци, е изтеглил неправомерно 2 250 лв. с дебитната карта на 68-годишна жена от Монтана. Малолетният е възстановил 735 лв. Случаят е установен при полицейска операция на територията на Районно управление Монтана, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Разкрита е и взломна кражба от гараж в областния град,..

публикувано на 18.06.21 в 11:14

Намериха непълнолетни чужденци край Враца

Двама непълнолетни от Афганистан и Бангладеш са установени вчера на бензиностанция на главен път Е-79 край Враца. Непълнолетните - на 15 и 17 години, са съпроводени от екип на полицията до Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в София, уточняват от ОД на МВР- Враца.

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Над 14 000 са със завършена имунизация срещу COVID-19 във Врачанско

Четирима нови с коронавирус отчетоха във Врачанско - по двама са заразените в общините Бяла Слатина и Мездра, отчетоха днес от Регионалната здравна инспекция. Трима от тях са настанени в лечебни заведения, това са: 74-годишен жител на Бяла Слатина, 87-годишен мездренчанин и 78-годишна жена от село Моравица. Сред заразените, но под домашно лечение, е..

публикувано на 18.06.21 в 10:24

32 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

През последното денонощие има регистрирани две положителни проби за COVID-19 в област Видин, съобщават от здравните власти.  Още един заболял от коронавирус, който е бил на домашна терапия, е оздравял.  6541 души от област Видин са с напълно завършен имунизационен цикъл.  Към 10:00 ч. на 18.06.2021 г., потвърдените от началото на пандемията..

публикувано на 18.06.21 в 10:19

Рок фестивал ще разтърси Чупрене този уикенд

Тази вечер в село Чупрене стартира третото издание на Номадския рок фестивал "Чупрене Оупън Еър" . Събитието ще се проведе в частен имот, пригоден за тази дейност и създадени необходими условия за всички посетители. В двете фестивални вечери ще се изявят групите Дарк Фюжън /Dark Fusion/, Пейс Райд /Pace Ride/, Ред Тригър  /Red..

публикувано на 18.06.21 в 10:08

Първа награда за пианистка от Враца

Елица Стефанова от Враца се отличи по време на осмото издание на Международния конкурс "Звукът на времето", който събра в старата столица Велико Търново млади таланти от цяла България и чужбина. В трите конкурсни дни от 4 до 6 юни се представиха участниците, допуснати след предварителната онлайн селекция и от двата раздела – инструменталисти и..

публикувано на 18.06.21 в 09:42