Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова социална услуга в Белоградчик

Снимка: Община Белоградчик

За 92-ма потребители в община Белоградчик е осигурена патронажна грижа  с нов социален проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от местните власти. Ще бъдат предоставени интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на последиците от COVID-19. Основната цел е да се осигури патронажна подкрепа за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19. 


Две са основните дейности. Първата е насочена към представяне на почасови мобилни здравно - социални услуги на нуждаещите се лица с увреждания и възрастни хора, като предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране, както и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително и лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на административни услуги. Осигурен е и транспорт на персонала, предоставящ патронажни грижи, както и лични предпазни средства. 


Патронажните грижи вече се предоставят на 25 потребителите за период от 12 месеца. В обслужващия екип има медицински специалист, сътрудник - социална работа, двама домашни помощници и един снабдител. Психолог ще осъществява подкрепа на потребителите, както и супервизия на персонала. 


Втората дейност обхваща две направления. Едното е въвеждане на мерки за дезинфекция на сграден фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейност и тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги за COVID-19. На територията на общината функционират шест социални услуги делегирани от държавата дейност, с общ капацитет 92 места.


Щатният персонал служители, на който ще бъде осигурена подкрепа чрез проектните дейности, е 59 щатни  бройки, които са заети от 66 лица. По проекта са назначени допълнителни служители - новонаети, които да окажат подкрепа на социалните услуги в създалата се безпрецедентна ситуация с коронавируса, като основни дейности са вменени на лицата за дезинфекция и хигиена на услугите. 


Бюджетът по проекта е над 276 000 лева. Дейностите ще се изпълняват до 30 април следващата година. 


Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45