Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борислав Костов представя новата си книга в Берковица

Снимка: Фейсбук

С музикално-поетичен прочит Борислав Костов представя днес новата си,  30-та поред, книга "Корона на шия" в Берковица. Така автора поставя начало на своето турне:


"Обикновено така правя с моите нови книги. Винаги ги представям на различни места из страната, като на едно от челните места, ако не и на първо място е Берковица, защото тези, които са ме чули от други представяния знаят, че аз се наричам ",момчето от Северозапада". Където и да съм за мен остава роден край Северозапада. Защото живеем с моето семейство от 49-та година в село Ружинци, родното село на моята майка. Баща ми е бил там началник на поща, след което в Белоградчик става началник на поща, живее в Белоградчик първата половина на 50-те години след което се преместваме в Берковица. Отново баща ми е началник на поща. В Берковица завършвам прогимназиалното си образование... За мен Берковица си остава едно чудесно кътче и аз виждам пръста на съдбата, може би в моята професионална журналистическо - писателска дейност, защото най-вече се водя хуморист - сатирик. Въпреки, че имам награди и от любовна лирика конкурси и се гордея с това, че съм дишал въздуха, който са дишали Иван Вазов, Йордан Радичков и Доньо Донев, които не знаят Доньо Донев е роден в Берковица... 30 книги имам до сега написани, като лека - полека, слизайки от хълма на живота от височината на хълма слизайки надолу започвам да се отказвам от някои благинки. Например мисля вече, че няма да творя любовна и интимна лирика. Мисля, че тази сатирична поезия в новата ми книга ще бъде едно от последните мои издихания така да се каже... "Корона на шия" се казва моята най-нова книга, това е поетична книга, римувана поезия, хумористично сатирична с преобладаване на сатирата. Включил съм най-новите си произведения от времето на тази злокобна пандемия..."


За да запознае читателите с новата си книга Борислав Костов ще изнесе музикално-поетичен спектакъл:


"Последните 3 години ние с моята художничка правим музикално-поетични спектакли. Имахме 2 чудесни книги, любовна лирика, "Пепел от пеперуди" и "Вятърът съм" и тях ги направихме на фона на френски шансони и друга приятна музика. Просто аз играя, не е обикновен автор, който седи пред книгата си разгръща и чете, понякога чете, така че публиката не разбира, това е най-лошото на поета. Аз съм много добър рецитатор, навремето, ако някой си спомня спечелих конкурс за "Най-добър рецитатор" на Михайловградския окръг на Ботева поезия."


Представянето на книгата ще се състои днес от 17:30 часа в малкия салон на НЧ "Иван Вазов 1872" в Берковица, при спазване на всички противоепидемичните мерки.

Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45