Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

Снимка: Личен архив

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците. За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника. 

Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да внимават абитуриентите и други важни разяснения даде пред Радио ВИДИН Веселка Асенова, началник на Районно управление на образованието:

"Какво мога да кажа - важно - което трябва да знаят Зрелостниците. Първо - противоепидемичните мерки, които бяха и миналата година, ще бъдат и сега - да ги спазват. Да носят онези пликчета, които бяха и миналата година, да си поставят личните вещи в тях - това отново е изискване. Трябва да носят черен химикал, документ за самоличност, те знаят от изброените, кои документи важат за влизане при ДЗИ, служебна бележка, без която не могат да влязат на Държавен зрелостен изпит и те знаят, че до 18-ти трябва да им бъдат раздадени служебните бележки по съответния график в училищата. Това са най-основните за тях неща, които класните им ръководители са им напомнили много пъти. От страна на училищата ще бъде създадена необходимата организация. Казвам, кои са училищата гнезда, напомням - Гимназия с преподаване на чужди езици във Видин, ППМГ във Видин, Професионална гимназия "Асен Златаров", Професионална гимназия "Михалаки Георгиев", в областта гнездата са Средно училище (СУ) "Никола Йонков Вапцаров" в Ружинци, СУ "Христо Ботев" в Белоградчик и СУ "Васил Левски" в Кула... Резултатите, според графика за дейности, спуснат със заповед на министъра, до 7 юни трябва да излязат резултатите - във всички случаи те излизат едни-два дни по-рано. Надявам се всички да са подготвени добре, да внимават как пишат, как попълват, изобщо да бъдат съсредоточени в деня на зрелостния изпит, защото за тях е изключително важно, тъй като това е вход за почти всички университети в Република България... Най-предпочитания предмет, както обикновено и тази година, е биология и здравно образование, следващия предмет е английски език, следващия предмет е география, изключително малко ученици има по математика, историята е с много малко - 7 ученици... За тези, които се случи нещо и не покажат резултата който трябва, за да изкарат Държавния изпит, ние ще имаме, както всяка година и септемврийска сесия, която е на 26 и 27 август и тогава те вече ще могат да поправят своите грешки, но да се надяваме да няма такива на 19 и 21 май. Аз искам да им пожелая да бъдат спокойни, от наша страна и от страна на училищата ще бъде създадена необходимата организация. Да бъдат внимателни, да отидат навреме, да са спокойни, да са съсредоточени, отговорни, защото това е важен изпит за тях, за техния живот, за тяхното бъдеще. Нека в този ден наистина да покажат това, което в годините те са учили и усъвършенствали в дадения предмет или в дадената област, в която се явяват. Пожелавам на всички успех!"

Учениците, които са под карантина ще се явят на матури и на националното външно оценяване, стана ясно вчера от изказване на вече бившият просветен министър Красимир Вълчев при предаването на поста на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Решението за карантинираните ученици идва след становище на главния здравен инспектор. Тези ученици  ще полагат изпитите в отделна стая, при спазване на строги противоепидемични мерки, ще влизат през отделен вход. 

Към момента в област Видин няма нито един карантиниран зрелостник, потвърди проверка направена от Веселка Асенова.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50