Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

Снимка: Личен архив

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците. За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника. 

Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да внимават абитуриентите и други важни разяснения даде пред Радио ВИДИН Веселка Асенова, началник на Районно управление на образованието:

"Какво мога да кажа - важно - което трябва да знаят Зрелостниците. Първо - противоепидемичните мерки, които бяха и миналата година, ще бъдат и сега - да ги спазват. Да носят онези пликчета, които бяха и миналата година, да си поставят личните вещи в тях - това отново е изискване. Трябва да носят черен химикал, документ за самоличност, те знаят от изброените, кои документи важат за влизане при ДЗИ, служебна бележка, без която не могат да влязат на Държавен зрелостен изпит и те знаят, че до 18-ти трябва да им бъдат раздадени служебните бележки по съответния график в училищата. Това са най-основните за тях неща, които класните им ръководители са им напомнили много пъти. От страна на училищата ще бъде създадена необходимата организация. Казвам, кои са училищата гнезда, напомням - Гимназия с преподаване на чужди езици във Видин, ППМГ във Видин, Професионална гимназия "Асен Златаров", Професионална гимназия "Михалаки Георгиев", в областта гнездата са Средно училище (СУ) "Никола Йонков Вапцаров" в Ружинци, СУ "Христо Ботев" в Белоградчик и СУ "Васил Левски" в Кула... Резултатите, според графика за дейности, спуснат със заповед на министъра, до 7 юни трябва да излязат резултатите - във всички случаи те излизат едни-два дни по-рано. Надявам се всички да са подготвени добре, да внимават как пишат, как попълват, изобщо да бъдат съсредоточени в деня на зрелостния изпит, защото за тях е изключително важно, тъй като това е вход за почти всички университети в Република България... Най-предпочитания предмет, както обикновено и тази година, е биология и здравно образование, следващия предмет е английски език, следващия предмет е география, изключително малко ученици има по математика, историята е с много малко - 7 ученици... За тези, които се случи нещо и не покажат резултата който трябва, за да изкарат Държавния изпит, ние ще имаме, както всяка година и септемврийска сесия, която е на 26 и 27 август и тогава те вече ще могат да поправят своите грешки, но да се надяваме да няма такива на 19 и 21 май. Аз искам да им пожелая да бъдат спокойни, от наша страна и от страна на училищата ще бъде създадена необходимата организация. Да бъдат внимателни, да отидат навреме, да са спокойни, да са съсредоточени, отговорни, защото това е важен изпит за тях, за техния живот, за тяхното бъдеще. Нека в този ден наистина да покажат това, което в годините те са учили и усъвършенствали в дадения предмет или в дадената област, в която се явяват. Пожелавам на всички успех!"

Учениците, които са под карантина ще се явят на матури и на националното външно оценяване, стана ясно вчера от изказване на вече бившият просветен министър Красимир Вълчев при предаването на поста на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Решението за карантинираните ученици идва след становище на главния здравен инспектор. Тези ученици  ще полагат изпитите в отделна стая, при спазване на строги противоепидемични мерки, ще влизат през отделен вход. 

Към момента в област Видин няма нито един карантиниран зрелостник, потвърди проверка направена от Веселка Асенова.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45