Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млади червенокръстци от Мездра събрах близо 2000 лева за абитуриенти

6
Снимка: Община Мездра

За пета година навръх големия християнски празник Цветница доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) в Мездра и Зверино организираха благотворителната акция под наслов "Да помогнем на абитуриентите сираци". Освен младите червенокръстци от Клуб "Приятели-доброволци на БМЧК 2016" при градските училища "Христо Ботев" и "Св. св. Кирил и Методий", с ръководител Христина Иванова, и от Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" при СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино, с ръководител Петя Илиева, в акцията се включиха десетки хора с големи сърца от различни поколения. В празничния ден добротворците от гр. Мездра и от Искърското дефиле събраха волни пожертвования пред Черепишкия манастир "Успение Богородично" и пред православните храмове в Мездра, Зверино, Игнатица и Оселна. По стар български обичай младите червенокръстци зарадваха дарителите с китка здравец и късметчета. 

Под надзора на контролна комисия днес доброволците от БМЧК отключиха касичките за дарения и преброиха банкнотите и монетите в тях. Общата сума, събрана в тазгодишната благотворителна акция, е 1944 лева. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати финансово за техния бал 9 абитуриенти сираци и полусираци от гр. Мездра, информира Наталия Христова-Горанова, председател на Общинския съвет на БЧК. Четирима от тях завършват средното си образование в ПГ "Алеко Константинов", трима - в ПГ по механизация на селското стопанство, а двама - в СУ "Иван Вазов". Всеки от тях ще получи по 216 лева. 

Поради пандемията от COVID-19 миналата година благотворителната акция не се проведе. По-миналата година младите червенокръстци събраха 1731 лв., през 2018 г. - 1551 лв., през 2017 г. - малко над 1600 лв., а през 2016 г. - 1134 лв. С дарените средства досега са подпомогнати общо 48 абитуриенти сираци и полусираци от общината. 

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на престъпността в община Кула

Обсъдени бяха състоянието на престъпността и охраната на обществения ред на територията на община Кула за второто тримесечие на 2021 година.  Основната роля на полицията е предотвратяване , пресичане и разкриване на престъпленията, както и превенция за недопускане на престъпления и нарушаване на обществения ред. Една от стратегиите на полицията, по..

публикувано на 04.08.21 в 09:01

Златен медал за читалището в Тополовец от събора на Народното творчество

Приключи петото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин 2021". В тазгодишното издание на сцената излязоха 1400 изпълнители, над 140 групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави от всички краища на страната. Валерия Въкова председател  на Народно Читалище "Светлина 1932" – Тополовец, общ. Кула,..

публикувано на 04.08.21 в 08:27

ОИЦ-Видин ще проведе онлайн среща днес

Онлайн среща в платформата ZOOM ще проведе днес екипът на Областен информационен център (ОИЦ) - Видин. Срещата е от 10:30 часа и ще продължи до 11:30 часа. На нея ще бъде представен   пред потенциалните бенефициенти и заинтересованите страни от област Видин  проект на Споразумението за партньорство между Република България и Европейската комисия..

публикувано на 04.08.21 в 08:20

Областна служба по земеделие Враца с нов директор

Бившият заместник-кмет на Борован, секретар на областната администрация във Враца и началник на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Слави Димитров беше назначен за директор на Областната служба по земеделие. Той замени Лора Лазарова на поста вчера, която от няколко години е начело на ведомството. Това е второто..

публикувано на 04.08.21 в 06:32

12 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

462 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 16 656 теста, показват данните в единния информационен портал.  Положителни са близо 2,8% от взетите проби.  В Северозапада новите случаи са 12, като най-много са в област Враца - 6 лица, следвана от Видин с 5 лица и само един новозараен в Монтанско.  3 души са починалите с COVID-19, а..

публикувано на 04.08.21 в 06:21

Снимката на 3 август 2021 година

3 август се отбелязва като  Световен ден на динята . Вкусният плод е незаменим източник на мощния антиоксидант ликопен, на фибри, минерали и витамини.  Светлин Тачев , политолог: "Има такъв народ" бързо стана от антистатукво - системна партия . Законопроектите за актуализация на държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено..

публикувано на 03.08.21 в 18:00

Недекларирана валута в камион с цветя откриха митничари

Митнически служители намериха 250 000 недекларирани евро в товарен автомобил с цветя, съобщават от Агенция "Митници". На 01.08.2021 г., около 05.00 часа, митническите инспектори спират за проверка излизаща от страната през ГКПП Дунав мост –Видин хладилна товарна композиция с влекач и ремарке с турска регистрация. Водачът представя редовни..

публикувано на 03.08.21 в 14:03