Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

Снимка: Радио Видин


С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. Средното си образование в елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под звуците на химна и бе посрещнато училищното знаме. Първи към випускниците се обърнаха най-малките - учениците от 5. клас:

"Скъпи съученици от 12. клас, в началото на учебната година вие ни посрещнахте с "Добре дошли!" в новото училище. Бяхте успешни и амбициозни. Такива, каквито поискахме да бъдем и ние. Днес ви благодарим и ви изпращаме с любовта и добротата, с която ни посрещнахте. Желаем ви много успехи, победи и хубави мигове в живота! На добър час!"

С емоционално слово към абитуриентите се обърна директорката на гимназията Румяна Петрова:

"Оттук насетне всеки от вас тръгва по своя път. Живейте простичко, винаги говорете истината, правете добро, никога не забравяйте откъде сте тръгнали! Не забравяйте приятелите си, не забравяйте видинската математическа гимназия! Борете се! Вървете с гордо вдигната глава и благодарете всеки ден за онова новото, което влиза в живота ви и ценете най-много онова богатство, което вие го имате - времето пред вас. Нека онова, което научихте тук във вашето училище, в нашето училище, във видинската математическа гимназия да ви води напред само във вярната посока! Бъдете здрави! На добър час ви желая, от все сърце!"

Сред официалните гости на празника бе и кмета на Видин Цветан Ценков. На церемонията бяха наградени с плакети и грамоти изявени випусници, постигнали успехи в различни сфери на образованието, културата и спорта. 

Какво им пожела кмета и какво споделиха абитуриентите, чуйте в звуковия файл. Още снимки от тържеството вижте на страницата на Радио Видин във Фейсбук.
Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45