Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският клуб "Борба, самбо, джудо" продължава да е в елита на България

Необходима е сериозна реформа в спорта, категоричен е треньорът Пламен Петров

Снимка: СК "Борба, самбо, джудо" Видин

Въпреки пандемията, финансовите затруднения и демографската криза, видинският клуб "Борба, самбо, джудо" продължава да печели медали от държавните първенства. 

"Сега текат републиканските първенства. Почти всяка седмица имаме. В събота, 8 май, беше републиканското първенство за момчета и момичета по джудо, а на 9 май беше републиканското за младежи и девойки. При дечицата в една категория има около 50-60 участници, за да станеш първи, трябва да победиш в седем срещи. Имахме едно такова детенце- Борис Стоянов, той игра седем срещи, но имаше едно огромно съдийско недоразумение и остана без медал. Изключително съм горд с него, на 10 годинки е, тренира от три години и се представи страхотно. Имаме двама безапелационни шампиони. С по четири чисти победи "ипон" са Боби Емилов и Ева Амико. Ева Амико трета година тренира при мен и досега няма загуба- само шампионски титли. Дарина Евтимова взе бронзов медал. При най-малките имаме много силно и хубаво представяне. На другия ден малко по-скромно ни беше представянето- бронзов медал на Емел Йълдъръм. 

Седмица по-рано беше републиканското по самбо пак с най-малките възрасти. Пак Ева Амико и Боби Емилов са шампиони, Дарина Евтимова също е шампион и общо 11 медала спечелихме, при по-големите сребърен медал има Георги Миков. Спечелихме и две купи за второ място в отборното класиране при момчета и момичета. Имаме още състезания, последното за джудо ще бъде на 6 и 7 юни, септември ще участваме и на шампионата за кадети, където са силните ни дечица и се надявам да вземем първо място. Очакваме да отидем и на Световно първенство", обясни ст.-треньорът на клуба Пламен Петров.

Утре ще отбележим Деня на българския спорт, донесъл непреходна слава на страната ни в близкото и по-далечно минало. Днес обаче спортните ни успехи на високо ниво се броят на пръсти. Според почетния гражданин на Видин и един от най-добрите български треньори по самбо и джудо Пламен Петров, от години държавата не обръща достатъчно внимание на спорта:

"Професията "треньор" се занули, няма я вече! Във Видин няма човек, който да каже, че работи като треньор и получава примерно 800 лева заплата. Няма такова нещо, всеки се оправя както може. Аз през деня съм бил на работа, след това от 18 до 20 часа работя с децата в залата. Бих могъл да работя цял ден, ако съм по професия треньор, да получавам заплата, осигуровки и пр. Много са объркани нещата. Изключително съм недоволен от бившия министър на спорта. Абсолютно неглижира всички видове спорт. Посреща гостите си в кабинета запалил пура и с крака върху бюрото. Това е коронният номер на г-н Кралев. Приемам го като подигравка към спорта. Все се надявам, че някой друг ще дойде, някой друг ще помисли, просто да сравни нещата например с Румъния. Често ходим на турнири там. Съвсем различни са нещата в Румъния. Всички клубове там са към общината, която отговаря за съхраняването на спортовете. При нас е- ако иска кметът, ако не иска, никой не може да го задължи, дори и Общинският съвет да е гласувал пари. При кмета Гергов, примерно, гласувани 150 000 лева за клубовете, а са дадени 40 000, а другите не ги дава, не иска да ги даде. Други кметове пък даваха само на любимите си спортове. Трябва много голяма реформа в спорта. И заради огромната слава, която имаше България като велика сила в спорта. На трето място сме били в Олимпийски игри 1980 година, сега сме на 69-о място..."

Още за Деня на българския спорт и какво е мнението на спортните специалисти за настоящето и бъдещето на родния спорт, ще чуете утре сутрин в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала „Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега Общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града „Младост", както и всички останали", каза кметът на Монтана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

Наближава крайният срок за заявки за участие във футболен турнир в Мездра

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XXII открит турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра, съобщават от местната управа.  Заявки за участие се приемат до 26 април (петък) в стая №304, ет. 3 на Община Мездра, при Жанета Маринова - ст. експерт "Спорт и младежки дейности". До тази дата водачите на отборите трябва..

публикувано на 16.04.24 в 14:29

Тенисисти от Роман представят Северозапада на финали

Възпитаниците на романското СУ „Васил Левски" класираха две свои формации за финалите по тенис на маса от тазгодишното издание на „Ученически игри 2024", похвалиха се от учебното заведение. Селекциите от града край река Искър спечелиха зоналните надпревари в Северозапада срещу опоненти от областите Враца, Монтана и Видин. Юношите от Роман във..

публикувано на 16.04.24 в 09:10

Белоградчик събра българския елит в канадската борба

В Белоградчик се проведе 28-мото Държавно първенство по канадска борба за юноши, мъже, жени и ветерани.  В състезанието участваха най-добрите състезатели на България.  Победителите ще представляват България на Европейското първенство през месец май в Братислава, Словакия и на Световното първенство през месец август в Кишинев, Молдова. По..

публикувано на 15.04.24 в 15:04

Малките волейболисти от Монтана спечелиха турнир в Ловеч

Децата на ВК Монтана спечелиха турнира по мини - волейбол в Ловеч.  Момчетата на треньора Цветомир Цветанов записаха 6 победи от 6 мача, всичките с по 2:0 гейма.  Малките монтанци се наложиха над отборите на Осъм /Ловеч/, Раковски /Севлиево/ и Тетевен волей /Тетевен/.  "Искам да поздравя моите момчета за добрата игра. Мисля, че заслужено сме..

публикувано на 15.04.24 в 14:52

Боксьорите от Монтана със злато и бронз от Купа "България"

Златен и бронзов медал спечелиха бокьорите на СК Спарта /Монтана/ на държавното първенство за „Купа България" за ученици 13-14 годишни в Плевен.  Треньорът Доброслав Добрев – Додо разчита на 10 състезателя в 9 различни категории.  Светлин Иванов спечели златен медал в категория до 90 кг.  В първата си среща той победи противник от Благоевград с..

публикувано на 15.04.24 в 14:46

Успешен уикенд за футболистите от школата на Локомотив (Мездра)

Две победи,един равен и една загуба за момчетата от школата на "Локомотив" Мездра този уикенд. Най-малките футболист от Футбол 5  направиха страхотно завръщане срещу доста по-големите си съперници от ФК "Оряхово". След като изоставаха с 5:2, играчите проявиха характер и успяха да изравнят в последното полувреме за крайното 5:5. Попаденията..

публикувано на 15.04.24 в 14:40