Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от акостирането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Ботевата чета е една от най-известните български революционни чети. Подготовката за формирането ѝ започва още през април 1876 г. За войвода на четата определили Христо Ботев - известен революционен деец, поет и журналист. Съставянето на четата станало от отделни групи доброволци, които се качили от различни румънски пристанища по река Дунав на австрийския кораб "Радецки" като пътници за Кладово, Сърбия. Това станало на 16 май 1876 г. Четниците се качили на кораба главно от Браила, Олтеница, Гюргево, Зимнич, Турно Мъгурели, Корабия, Бекет. На 17 май "Радецки" бил завладян от четата и принуден да я свали на малкия пристан при село Козлодуй, на брега на Дунав, между Оряхово и Лом. За слизането на Козлодуйския бряг на Ботевата чета и за значимостта на мероприятието, разказа за Радио ВИДИН Михаил Симов от отдел "Възраждане" към Националния Исторически музей, под чиято шапка е и музей - кораб "Радецки": 

"Слизането на Козлодуйския бряг от Ботевата чета и нейния поход, и трагичната гибел на войводата, макар и да се случва това, след като огъня на Априлското въстание е потушен, то остава като символ на цялата тази Априлска епопея - един много силен и запомнящ се символ. Няма как да не е така, предвид дързостта на цялото мероприятие, мащабността на замисъла и факта, че един от най-бележитите наши поети и революционери губи живота си в резултат на този поход. Важно е да отбележим, че често се смята че похода на Ботевата чета е бил изначално обречен, не е имало как тези 200 души да повлияят по някакъв начин на изхода от Априлското въстание, което както казахме,  вече е било по това време на практика потушено. Това е до голяма степен вярно, но трябва да имаме предвид, че Ботев си е дал добре сметката, че един такъв акт - превземането на чужд кораб, западноевропейски, дебаркирането на българския козлодуйския бряг, то ще получи огромен отзвук на Запад. И това се случва. В голяма степен именно поради похода на Ботевата чета на Запад разбират за това, което се случва на Балканите с българския народ. Защото едно е когато пристигат новините, че някакви християни там в Османската империя са изклани, но съвсем друго е, когато това засяга вече пряко и Европа, защото "Радецки" е един европейски, австрийски кораб, превзет от Българите. Капитанът е заставен да акостира на козлодуйския бряг. И това събитие наистина получава голям отзвук на Запад. И не случайно Ботев пише преди стъпването на Козлодуйския бряг едни писма, едни обръщения към европейската преса, знаейки ефекта, който това ще предизвика".


Към 11:00 часа на 17 май 1876 година, когато "Радецки" приближил устието на река Огоста, по даден от войводата знак, четниците пристъпили към завземане на парахода. Захари Стоянов пише: "То е било гръм, трясък и пукот. Като че на всяка дъска от парахода се е трошила… Не само дъски хвърчели по въздуха, но цели сандъци се носели на ръце, ножове дрънчели, фишеци, паласки и чанти нападали". 


Отбелязваме 145 години от безсмъртния подвиг.  Днес корабът "Радецки" е отворен за посетители, след като е ремонтиран и обновен през изминалата година, напомнят от Националния исторически музей. Посетителите могат да видят обновената, освежена експозиция на кораба, от която могат да научат нови непознати факти за четата на Ботев, да видят предмети, свързани както с похода на Ботевите четници, така и с историята на самия кораб "Радецки", който освен музей е и функциониращ кораб. 


Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25