Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трето място за Лесотехническата професионална гимназия на националното състезание по "Горски многобой"

Снимка: ЛПГ Берковица

13-то по ред национално състезание по "Горски многобой" се проведе с домакинството на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна, със съдействието на Държавно ловно стопанство /ДЛС/- Балчик и Североизточно държавно предприятие.

Мотивирани и амбицирани ученици от девет професионални гимназии по горско стопанство в страната се състезаваха в два кръга. В първата част отборите, състоящи се от по трима човека, трябваше да пробягат маршрут с дължина два километра, като по него бяха разположени пунктове по отделните дисциплини- садене на фиданка, разпознаване на иглолистни и широколистни дървесни видове, дървесина, стъпки и следи на дивеч и птици, болести и вредители, спортен риболов и стрелба с пневматична пушка. Във втората част на надпреварата състезателите изпълняваха различни задачи, свързани с дърводобива в горите.

Всеки един етап от състезанието беше оценяван от комисия. Отборът на Лесотехническа професионална гимназия в Берковица /ЛПГ/ – Берковица се нареди сред победителите. Във втория етап състезателите станаха първи и в трите дисциплини. Николай Давидов – рязане на шайби, Захари Стефанов – поваляне на дърво, Мария Златкова кастрене. Мария бе и единственото момиче от участниците. Резервен състезател на отбора бе Радослав Богданов. Младежите са подготвяни от преподавателите по професионална подготовка Радослав Ангелов, Радка Василева, Виктория Богданова, Тереза Найденова, Георги Николов. В генералното класиране ЛПГ се нареди на трето място. Останалите победители са НПГГС "Христо Ботев", гр. Велинград , НПГГСД "Сава Младенов", гр. Тетевен. 

Във връзка с откриването на новата специалност "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог" в ЛПГ, по време на "Горския многобой" се състоя неформална среща на директора Христина Христова с доц. Христо Михайлов- ръководител катедра "Ловно стопанство" в ЛТУ- София и инж. Тодор Гичев - директор на РДГ- Варна и занимаващ се професионално с развъдна дейност на порода ловни кучета "Германски дратхаар". Те изразиха увереност в бъдещето на професията и се ангажираха да осъществят логистична подкрепа.

Вижте още

Снимката на 30 юли 2021 година

Оранжев код за  опасно горещо време  бе в сила за почти цялата страна.  Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19 . Общо 22..

публикувано на 30.07.21 в 18:05
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов e кандидатът за премиер на ИТН

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Номинацията не беше известна до последно. Председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в..

публикувано на 30.07.21 в 17:21

Арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в мездренската библиотека. Проявата бе част от заниманията с деца, които продължават вече месец. В началото Димитрина Иванова, завеждащ детския отдел на библиотеката предложи и осъществи с всички участници диктовка на непознат художествен текст, от който децата определиха съществителни, прилагателни, глаголи. След това всеки..

публикувано на 30.07.21 в 17:09
видин дирекция социално подпомагане

Над 250 заявления за помощи за първокласници са подадени в област Видин

Заявленията за отпускане на еднократна помощ за първокласници подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин са над 250. Право на помощта, която е в размер на 300 лева, имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас, обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:..

публикувано на 30.07.21 в 16:00

В жегите предимно хронично болни търсят спешна помощ във Видин

Хората свикнаха да се пазят от горещините, предимно хронично болни търсят спешна помощ през последните дни, обясни завеждащият видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов: "Хората малко свикнаха с тези горещини. И някак си по-скоро реагираха с основното им заболяване. Имам предвид хипертония или някакви сърдечни..

публикувано на 30.07.21 в 15:47

Кулинарна атракция подготвят в Кула

В Кула се подготвят за "Тигана на кулския айдук". Идеята е на Майсторителница "Убавило", разказа за Радио Видин Христела Александрова- главен експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула: "Смятаме да използваме някои от автентичните съдове от Етнографската къща (там има голям калайдисан съд, подобен на тиган) и да направим в него типичното кулско..

публикувано на 30.07.21 в 15:40
жътва комбаин

Успешно завърши жътвата на пшеница и ечемик в област Монтана

За втора поредна година земеделците в област Монтана увеличават добивите от пшеница и ечемик. 647 кг. средно от декар е прибраното жито, което е със 79 кг. повече от реколта 2020 година. Близо 293 000 тона са ожънати от 455 670 декара, съобщават от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Със 130 кг. повече от средното за региона е добивът..

публикувано на 30.07.21 в 15:16