Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметове искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

Снимка: НСОРБ

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. 

"Онова, което е предвидено при Стандартите за местни и за държавни дейности, и за делегирани дейности от общините е 818 милиона. Това е рамката, която касае следващата 2022 година, нищо, че е началото на май. Това е периодът по закон, който е свързан с подготовката на бюджетната процедура за следващата година. Затова е важно да бъдат гарантирани тези трансфери и преговорите за тези трансфери и поради тази причина, евентуално, ако има актуализация на бюджета, каквато към момента няма, тя също трябва да отговаря на тази процедура и на тези искания. Тук бих добавил и реинбурсиране на COVID разплащанията до края на годината. Защо? Ами това са едни 30 милиона, които касаят общините, които трябва да бъдат възстановени там, където са направени като разход в българските общини."

Забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия е проблем за местните власти. Срещу него стоят много общински политики и проекти за реализация като тези за енергийна ефективност, за водоснабдяване и канализация и за  дигитализация, уточни Живков:

"Програмата за европейско финансиране, изключително важно е да бъдат направени всички разплащания от втория програмен период 2014 - 2020. Ние в момента сме 2021 година. По процедура това трябва да стане до 2022 година. Това е важно за всички нас. Не може при всяка смяна на правителства в България да ни спират парите на ЕС, които идват от там. В голяма част това са капиталните вложения, които правят общините, които правят България и поради тази причина ние се надяваме, че един път това нещо ще бъде в ход и няма да секнат тези средства. От друга страна следващият програмен период 2021 - 2027 година трябва да стартира като процедури, за да не закъснеем. Ние сме в 21-ва година."

Според Златко Живков вече се закъснява и с преговорите за  организационно техническата подготовка за предсрочните избори, с които основно са натоварени общините:

"Има много голям набор от мерки, които трябва да бъдат направени, които са свързани с подвижни СИК, които са свързани със здравни  протоколи, които са свързани с безброй проблеми, които не бяха изчистени докрай, като средствата за дезинфекция, които останаха за сметка на общините. План-сметките на всяка една община трябва да бъдат засечени и би трябвало ЦИК да потвърди тези неща. Върху нас тежи отговорността и подготовката, това което е правено винаги." 
Вижте още

Снимката на 18 юни 2021 година

Танцовото предизвикателството, което завладя целия свят -  "Jerusalema Dance Challange" , се проведе във Видин. Организатор на флашмоба е Клубът по аеробика.  Пациенти инициираха благотворителна кампания в подкрепа на отделението по неврология на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за закупуване на нова апаратура и за..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

"Лятно детско обучение" отново в Мездра

След едногодишно прекъсване поради пандемията от COVID-19, Местната комисия за борба с противообщественитепрояви на малолетни и непълнолетни в  Мездра започна реализирането на програма "Лятно детско обучение", съобщават от местната управа. Както и в предходните издания, в нея ще бъдат обхванати четвъртокласници от градските ИОУ "Св. св. Кирил и Методий",..

публикувано на 18.06.21 в 17:41

Флашмоб "Jerusalema Dance Challange" и във Видин

Танцовото предизвикателството, което завладя целия свят - "Jerusalema Dance Challange", ще се проведе и във Видин. Организатор на флашмоба е Клубът по аеробика.    "Отдавна мечтаем да се случи и в нашия град и вярваме, че с ваше участие ще стане реалност. На 18-и предстои да се случи "Jerusalema Dance Challange", като продължение на една..

обновено на 18.06.21 в 16:16

Консултации за мобилните работници организира Инспекцията по труда в Монтана

Разяснение за трудовите и осигурителните права на българските граждани при заетост в страните - членки на Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария ще направят експерти в Монтана , съобщи директорът на местната инспекция по труда инж. Димитър Петров: "С цел консултиране на работници, работодатели за техните..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Студенти от Националната музикална академия с концерт във Видин

Студентите на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще представят годишния си концерт днес във Видин. Сътрудничеството на проф. Нинова и Симфониета Видин продължава повече от 25 години. Съвместните изяви са много голям шанс за всеки бъдещ певец, обясни преподавателят по оперно пеене за радио Видин:..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Полицаи пострадаха при катастрофа във Врачанско

Катастрофа с полицейска кола е станала на третокласен път във Врачанско. Инцидентът е станал тази сутрин около 10 часа на шосето между Роман и село Хубавене. В полицейската кола е имало двама униформени, които са били на обход. Внезапно върху тях връхлетял джип, управляван от  мъж  на около 50- години, от Хубавене. При удара патрулката е излязла..

публикувано на 18.06.21 в 14:30

Над 100 000 лева просрочени задължения платиха за седмица длъжници от Монтана

Почти 137 000 лв. са платени от длъжници от област Монтана за данъци и осигурителни вноски, съобщават от приходната агенция. Още 350 000 лв. се очаква да постъпят от тях до края на този месец. Събрани са над 4 млн. лв. просрочени задължения само за седмица, се казва още в съобщението.  Териториалните директори са разговаряли лично с 95 души в рамките..

публикувано на 18.06.21 в 13:46