Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари и зърнопроизводители обсъдиха взаимодействието си във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

По инциатива на хуманитарната неправителствена организация АДРА във Видин се състоя дискусия между членове на пчеларското дружество "Димитър Балев" и Съюза на зърнопроизводителите. Домакин на срещата бе директорът на Областната дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев. АДРА предостави преди две години пчеларски инветар и осигури обучение в пчеларството на 15 уязвими семейства от Видин, обясни директорът на фондацията Мариан Димитров:

"Един от основните проблеми, които стоят в този бранш, освен изчезването на пчели и затруднените метеорологични условия, е взаимовръзката на земеделските производители и пчеларския бранш. Ако погледнете от положителната гледна точка, взаимоползите на двете страни са големи, показва го световният опит и в много части на България показват страхотно сътрудничество и кооперация. Идеята е да видим браншът в район Видин какви връзки може да има как да сме си полезни с по-големите арендатори."

Участниците в дискусията обсъдиха конкретни казуси как да бъдат опазени пчелните семейства при обработките с препарати за растителна защита на земеделските площи. Електронната система за оповестяване при обработките е полезна, земеделците добросъвестно изпращат необходимите данни, но проблем е, че не всички пчелари са регистрирани и заради това нямат достъп до тази информация, освен това е затруднена комуникацията с големите арендатори, които не са жители на региона, споделиха участниците в срещата.

"Към настоящия момент нямаме поводи за недоволство, обвинения и т.н., което е изключително позитивно и обнадеждаващо и означава, че модерното земеделие вече схваща основните акценти, на които трябва да набляга. Пчелите, като индикатор на екологичното състояние на съответен регион, винаги показват някакви тенденции, които бяха взели застрашителни размери преди 3-4 години. Сега тенденцията е изцяло положителна. Адмирации към АДРА, която с авторитета си застава зад подобна кауза и към г-н Енчев, който организира тази среща", каза Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество.

Зърнопроизводителите призоваха хората, занимаващи се с пчеларство, да се регистрират, за да получават актуална информация за предстоящите обработки на земеделските площи. Споделена бе и идеята кметовете по места също да уведомяват собствениците на пчелини преди пръсканията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца е по-голям и два пъти повече от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на Националния..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22