Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари и зърнопроизводители обсъдиха взаимодействието си във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

По инциатива на хуманитарната неправителствена организация АДРА във Видин се състоя дискусия между членове на пчеларското дружество "Димитър Балев" и Съюза на зърнопроизводителите. Домакин на срещата бе директорът на Областната дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев. АДРА предостави преди две години пчеларски инветар и осигури обучение в пчеларството на 15 уязвими семейства от Видин, обясни директорът на фондацията Мариан Димитров:

"Един от основните проблеми, които стоят в този бранш, освен изчезването на пчели и затруднените метеорологични условия, е взаимовръзката на земеделските производители и пчеларския бранш. Ако погледнете от положителната гледна точка, взаимоползите на двете страни са големи, показва го световният опит и в много части на България показват страхотно сътрудничество и кооперация. Идеята е да видим браншът в район Видин какви връзки може да има как да сме си полезни с по-големите арендатори."

Участниците в дискусията обсъдиха конкретни казуси как да бъдат опазени пчелните семейства при обработките с препарати за растителна защита на земеделските площи. Електронната система за оповестяване при обработките е полезна, земеделците добросъвестно изпращат необходимите данни, но проблем е, че не всички пчелари са регистрирани и заради това нямат достъп до тази информация, освен това е затруднена комуникацията с големите арендатори, които не са жители на региона, споделиха участниците в срещата.

"Към настоящия момент нямаме поводи за недоволство, обвинения и т.н., което е изключително позитивно и обнадеждаващо и означава, че модерното земеделие вече схваща основните акценти, на които трябва да набляга. Пчелите, като индикатор на екологичното състояние на съответен регион, винаги показват някакви тенденции, които бяха взели застрашителни размери преди 3-4 години. Сега тенденцията е изцяло положителна. Адмирации към АДРА, която с авторитета си застава зад подобна кауза и към г-н Енчев, който организира тази среща", каза Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество.

Зърнопроизводителите призоваха хората, занимаващи се с пчеларство, да се регистрират, за да получават актуална информация за предстоящите обработки на земеделските площи. Споделена бе и идеята кметовете по места също да уведомяват собствениците на пчелини преди пръсканията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30