Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Витанов подреди самостоятелна изложба живопис в Мездра

картини на Явор Витанов
Снимка: община Мездра

Роденият във врачанското село О̀сен художник Явор Витанов, който от близо три десетилетия живее и твори във Варна, подреди самостоятелна изложба живопис в град Мездра. Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра-май".


Експозицията включва 11 маслени платна: 10 морски и природни пейзажи, нарисувани в типичния за автора експресивен стил - "Черноморски бряг - червените скали", "Река Камчия", "Рибари - завръщане", "Последната и първата вълна", "Калиакра - тихата вода", "Черноморски бряг", "Мотив от Кова̀чевица", "Пейзаж от Стара планина", "Дългият път" и "Природа - планински пейзаж", както и натюрмортът "Слънчогледи". Обединява ги мистичното преклонение пред Твореца, Природата и Родината, което струи от всеки негов щрих.


"Светът в картините на Явор Витанов е място, където времето е спряло - улици, мегдани и огради, фасади на стари къщи, дворове, дувари и порти, воденици, пейзажи от Врачанския Балкан, Родопите, Черноморието…, подчерта при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра: "Битът на българина и съхранението на ценностите му винаги са били в центъра на вниманието на художника. Витанов остава верен на себе си и на своя стил да се докосва до възрожденските пейзажи, които събуждат националната ни гордост. Поклонът към морската тематика също оставя трайна следа в творческата му биография."


"Явор Витанов е от онези художници, които можем да намерим в червената книга на изчезващите български артисти, казва за него известният варненски художник и галерист Валерий Пощаров: "Като начин на изповядване на живота и таланта, като стил на житейско и артистично поведение, като цялостна философия. Аскетичен на вид, бохем по душа, той върви по пътя си тихо и ненатрапчиво, встрани от суетата и парадния шум, често с бремето на несгоди и лишения, но винаги позитивен и великодушен към околните."


"Не се дразня, че хубавите неща, както вярно казва поговорката, стават бавно. Добре, че все пак стават", споделя Явор Витанов: "Ядосвам се, че лошите работи се случват много бързо. Докато се обърнеш и нещастието те сполетяло. За миг можеш да се нараниш, а лечението след това да бъде дълго, мъчително и скъпо. Достатъчно е да се докоснеш до заразно болен и да те прихване. Обратното е невъзможно. Тоест, болен да се докосне до здрав и в миг да оздравее. Ето защо много ми се иска да сменим скоростта на доброто и злото. На хубавото и лошото. Поне там, където можем - в приятелството и семейството.“


Почитателите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата на Явор Витанов до 18 юни във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05