Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнообразна атмосфера ще представи фестивал на изкуствата във Видин

Снимка: Община Видин

В продължение на два дни Крайдунавският парк във Видин ще бъдe завладян от фестивална атмосфера. Видинските граждани ще имат възможност да се докоснат до различни изкуства по уникален начин. 

Новото събитие в културния календар на общината - Vida ART Festival ще предложи на жителите и гостите на Видин театрални постановки за малки и големи, кинопрожекции под открито небе, стендъп комедийно шоу, работилница и ателие за децата, рисуване на графити, както и много настроение и прекрасни емоции, съобщават от местната управа.

Организаторите са подбрали различни локации, където да се случат тези "срещи" с изкуствата. Малката сцена до БиблиоПощата ще приеме куклени театрални постановки, работилница, в която малчуганите ще майсторят свои ръкавични кукли, ще има и ателие с интерактивни игри и упражнения за деца на различна възраст. На откритата сцена при Художествената галерия зрителите ще могат да гледат експериментален моноспектакъл, както и да се забавляват със стендъп комедийното шоу. В съботната и неделната вечер магията на седмото изкуство ще властва край крепостта "Баба Вида", благодарение на "Кино под звездите".

Всички събития, включени в програмата на Vida ART Festival, могат да бъдат посетени напълно безплатно и са подарък от Общината за видинските жители и за гостите на нашия град.

Фестивална програма:

22 май, събота

11:00 ч.,сцена при БиблиоПощата - "Разбойническа история" (Уличен куклен театър Мале-Мале), куклен спектакъл за деца над 4-годишна възраст.

Чрез класически кукли за параван "петрушки", много хумор и карикатурни образи се връщаме в една стара епоха и проследяваме разказ за един разбойник и едно неловко положение, в което попада главният герой. Той е възпитан, учтив и вежлив, но едно негово обещание му оплита живота и създава много абсурдни и трудни препятствия. В тази магия ни водят трима разказвачи - разбойници, които от коляно на коляно предават легендата за  Вагабондо! Адаптация по едноименната приказка на чешкия автор Карел Чапек.

12:00 ч., сцена при БиблиоПощата - Творческо ателие за изработка на ръкавични кукли (Уличен куклен театър Мале-Мале).

Веднага след представлението децата, с помощта на артистите, ще имат възможност сами да си направят своя театрална кукла, вдъхновена от спектакъла.

19:00 ч., сцена пред Художествена галерия "Никола Петров" - "Мечтата на пътуващия актьор", моноспектакъл на Георги Спасов, за семейна публика.

Един театрален експеримент на актьора Георги Спасов и режисьора Съни Сънински. Както казва героят: "това е една мечта, описана с думи… и с гуми".  Обикновени велосипедни гуми, които могат да се превръщат в най-необикновени неща - от грахови зърна до пламтящи от любов сърца. С тях, под тях, около тях, над тях Пътуващият актьор вае своята много смешна и малко тъжна приказка-мечта.

21:00 ч., крепост "Баба Вида" - "Кино под звездите", прожекция на филма "Хотел Белград", с участието на Милош Бикович, Диана Пожарская и др.

23 май, неделя

11:00 ч., сцена при БиблиоПощата - "Голямото жабешко пътешествие" (Пътуващ театър "Скрин"), семейно представление.

Представлението е посветено на уникалния природен феномен - блатото "Мухалница". В края на спектакъла младостта и старостта се срещат, за да постигнат едно ново ниво на разбирателство. Изключителното в тази постановка е, че почти всичко в нея е изработено от остатъчни и отпадъчни материали.

12:00 ч., сцена при БиблиоПощата – Ателие "Аз в пространството" (Пътуващ театър "Скрин").

Набор от интерактивни игри и упражнения за деца. В рамките на 60 минути деца от различни възрасти имат възможността по забавен и иновативен начин да се запознаят с предизвикателствата, които среща един актьор, разполагайки единствено със себе си на сцената. Координация, ориентация в пространството, въображение, ритмичност, бърза реакция в кризисна ситуация и много други ще навлязат в света на малкия човек, за да го предизвикат да стане голям!

19:00 ч., сцена пред Художествената галерия "Никола Петров" - Stand-up Comedy Show с участието на Димитър Иванов - Капитан и Бай Тъньо, Георги Кючуков и Иван Динев - Устата.

21:00 ч., крепост "Баба Вида" - прожекция на филма "Пепел върху слънцето", с участието на Юлиян Вергов, Силвия Петкова и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55