Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга представя историята на село Славотин

Снимка: Любо Андреев


“История и родословна книга на село Славотин” представиха в местното читалище. Автор е дългогодишният учител Камен Цолов, сподели кметският наместник на Славотин Личко Цолов. Книгата излезе от печат благодарение на спонсори и приятели

"Камен Цолов е бивш учител в Славотин, основатен и ръководител, първият председател на местното читалище. Книгата е писана от 1928, когато се учредява читалището. Тези записи са ни подарени през 1978".

Дългогодишната учителка Цветана Костова благодари на хората помогнали за издаването на книгата. “Книгата съдържа над 100 снимки от живота на селото. По-голямата част е писана възоснова на спомените на хората до 1978 година”, поясни началникът на Държавен архив Монтана Ангелина Емилова, която призова да бъде допълнена с данни и след 1978 година.

"Това, което прочетох, в мен се изрази един образ на интелигентен човек, който от млада възраст живее с мисълта да събира информация за миналото на селището. Посветил е животът си на тази цел".

“Благодаря на всички славотинчани, които уважиха труда на Камен Цолов”, каза кметът на община Монтана Златко Живков.

"Когато става въпрос за родова история и родово описание, това е по-голямо изследване. То е правено в друго време от един човек и е хубаво, че в повечето от населените ни места има такъв, който освен всичко друго, е решил и това да направи, да напише, да събере".

На представянето на книгата бе и внукът на Камен Цолов - Румен Цолов, който сподели спомени от дядо си.

"Беше весел и много добър човек. Дълго чакахме този ден, жалко че не го доживя. За него щеше да е чест".

Книгата “История и родословна книга на село Славотин” не се продава, тя е даром, допълни наместникът Личко Цолов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Задържаха младеж за наркотици във Видин

18-годишен видинчанин е задържан вчера след проверка на полицейски служители във Видин. При извършен личен обиск у него е намерена сумата от 30 лева, получена от продажбата на 1,75 грама сух канабис. "Стоката" е открита в лекия автомобил на клиента му, който е 36-годишен, съобщават от полицията в областния град. Последвало претърсване в..

публикувано на 30.04.24 в 11:00

С турнир по хандбал започва юбилейното издание на "Мездра май"

На 6 май - Гергьовден и Ден на Мездра официално ще бъдат открити 50-ите Юбилейни празници на културата "Мездра май".  По традиция в празниците се включват най-разнообразни събития. На 1 май /сряда/ ще се проведат първите от тях. От 10:00 часа в Мездра ще стартира Шестият турнир по мини хандбал „Малки локомотиви“. Състезанието ще се състои на..

публикувано на 30.04.24 в 10:18

Земетресение е усетено тази сутрин във Видин

Земетресение бе усетено тази сутрин във Видин и региона. Трусът е ударил в 8:42 часа българско време в съседна Сърбия.  По данни на Сръбската сеизмологична служба трусът е с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер и е възникнал в района на град Кладово на около 70 километра от Видин.  Според Националния институт по геофизика, геодезия и..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Перспективите пред Северозапада обсъждаха на форум в Монтана

Регионална конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата" събра в Монтана представителите на големи фирми в Северозападна България, кметове на общини, представители на държавата, които заедно да начертаят посоките за по-добро бъдеще на живеещите в тази част на страната. Според Петър Торнев , председател на..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Започват еднодневните преходи във Врачанския Балкан

Започват еднодневните излети в природен парк "Врачански Балкан". Първият преход е на 1 май до водопад "Скакля". "За поредна година Дирекция на природен парк "Врачански балкан" стартира излети в съботно- неделните дни. Тази година започваме на 1 май с преход до водопад "Скакля". Всички желаещи да заповядат в осем и половина пред..

публикувано на 29.04.24 в 17:16