Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои трябва да са основните акценти в националния ни План за възстановяване и устойчивост

Доклад ЕК о состоянии данного государства
Снимка: Архив

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027, съчетан със Следващо поколение ЕС / NextGenerationEU/ - временния инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. Как България ще се включи в усвояването на средствата и в какви области трябва да работи, за да получи средствата чрез Планът за възстановяване и устойчивост?

Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с общо 1,8 трилиона евро. Това ще бъде една по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа. В новия дългосрочен бюджет ще бъдат подсилени механизмите за гъвкавост, за да се гарантира, че той разполага с капацитет за посрещане на непредвидени нужди. Този бюджет е подходящ не само за настоящето, но и за неизвестностите, които крие бъдещето.

Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход.

Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост. Това обясни Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисиите по бюджетен контрол и регионално развитие:

"Основните акценти, върху които ние трябва да се фокусираме, аз бих ги определила като три. Проекти и инвестиции в областта на развитието на зелена икономика, проекти за развитието на иновации и технологии, и проекти, които биха подпомогнали прехода, който предстои на пазара на труда.

В първата посока- на зелена икономика, това значи, че ние трябва да помислим за начини, по които да се развива водородната икономика, защото този преход започва и вече предстои. Ние трябва да помислим за всякакви източници на алтернативна енергетика и какви проекти биха могли да се финансират в тази сфера. Има страшно много малки и средни предприятия в България, които работят именно в тази посока. Секторът е наличен и го има в България и той се ръководи предимно от млади предприемачи."

Това е един от начините, чрез този план, да бъдат подпомогнати младите хора, за да намерят възможности и желание за реализация в България, смята Пенкова:

"На второ място- иновации и технологии. Нашата държава може да се възползва от една уникална възможност, защото кадровият потенциал в развитието на информационните технологии определено е наличен в страната. Това е една възможност на държавата и Европа като цяло да подпомогне развитието в тази посока и да даде причина на тези хора да разработват своите проекти в страната ни, защото до този момент, когато има някаква разработка на ниво нови технологии в каквато и да е сфера, обикновено за жалост финансирането на тези проекти идва от чужбина."

И третата задача- държавата да преструктурира пазара на труда:

"Предстоят много промени в тази област, включително и последните 18 месеца ни показаха, че вероятно начинът на работа и обучение ще претърпят много промени с навлизането и на цифровите технологии, и с навлизането на по-гъвкавите форми както на работно време, така и на месторабота. Но ключова, която според мен трябва да започне още сега, освен промените в законодателството, които ще настанат следствие на тези промени, е по какъв начин ние да заложим на обучение и преквалификация на работещите в момента... Тук трябва да се говори за доста мащабни конкретни проекти- как, къде и какво трябва да се случи в тази посока.
Според мен, ако ние на тези три направления заложим, то бихме могли да се възползваме до един сериозен етап и тези средства ще имат отражение върху българската икономика и общество."
 
Планът е възможност за подобряване на живота и в Северозапада, смята Сабрина Калъчова, от Информационен център "Европа Директно - Видин“:

"Засега няма кой знае какъв регионален и местен фокус. Ние очакваме в него да има възможности за развитие на региона и възможности от тази ситуация, в която се намираме на безработица и на икономическа криза, да бъде преодоляна и се поемат достатъчно мерки в регионален мащаб."
Фондът за възстановяване или т.нар. Следващо поколение ЕС е с бюджет от 750 милиарда евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Помощта ще дойде на база на националните планове за възстановяване и устойчивост. България може да получи до 12 милиарда евро.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00