Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Вълослав, който се определи като сиромах под прикритие и архонт на сиромашията


Доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб. В това силно вярваше дядо Вълослав Стратев от врачанското село Добролево.

"То бива, бива, но направо не мога да си събера мислите- така съм развълнуван, така съм притеснен от сиромашка радост, че съм поставен на мястото на Моканина на Йордан Йовков, който каза: "Колко мъка има на този свят", а на мен ми се ще да извикам: "Колко добри хора има в България!", каза дядо Вълослав преди точно една година.

За 12 години Радио ВИДИН успя да създаде истински приятелства със своите слушатели. Такова беше и това с дядо Вълослав, който напусна този свят преди дни, оставяйки ни спомен за безбройните слушателски обаждания с характерния си шеговит нрав и прекрасни стихове, но най-вече за силата на доброто и силата на личния пример.

Сиромах под прикритие и архонт на сиромашията, така сам се определяше 81-годишния старец, който през целия си живот е правил добрини. Често даряваше доходите си на хората в нужда. Направи го и миналата година, когато даде пенсията си на видинската болница, бореща се със световната пандемия.

Радиото, което винаги е близо до хората, съвсем случайно запознава дядо Вълослав с Кирил Аспарухов

"Познавам го по глас, не лично. Добър човек, който пишеше в различни вестници. Известен беше с анекдотите си. Станахме приятели, обаждахме се един на друг. Много добро сърце към всеки един. Добър и ние се отнасяхме така към него".

Че дядо Вълослав е изключително трудолюбив с универсални умения и сръчности, състрадателен, остро наблюдателен и безкомпромисно критичен към социалните несправедливости, си личи най-силно от книгите му, които събират стиховете му.

Любовта към словото свързва дядо Вълослав и с Павлина Иванова, дългогодишен преподавател по литература и дългогодишен директор на училището в село Алтимир.

"Ако не беше той, нямаше да имам толкова истински и стойностни приятели чрез Радио ВИДИН. Той е необикновена творческа личност. Като интелект е толкова многостранен, многопосочен в познанията си, учудвал ме е как се е съхранил. Имал е не толкова лека житейска съдба. Аз му се възхищавам. Преодолявал е проблемите си, намерил е как да се запази чрез чувството за хумор".

Павлива Иванова ще запомни своя приятел като истински мъдрец, в който човек трябва да се вслушва.

"Това чувство за хумор, неговата доброта, неговата острота за незъдите към съвременното общество, понеже той е прозорлив и смел, аз съм написала отзив за неговата стихосбирка, която ме порази. Попаднах на толкова кратна форма, но съдържателна. Например, като въпрос, който не се нуждае от отговор: кога ще стигнем американците? Когато изпреварим африканците. Друга зашеметяваща фраза е "Помогнете ми да стана ром, в туй е сиромашкото избавление. С мен ще са правата на човека, социални грижи ще постресна, даже клиничната пътека няма да ми бъде вече тесна. Писна ми да се усещам като гном, помогнете ми да стана ром". Той е с аналитичен ум, с духовна сила, толкова прозорлив, думите му се сипят. Умее да говори в рими. А какъв романтик... колко сме спорили на тема кой обича повече месечинката и звездите покрай нея".

Написаното от дядо Вълослав, дори да не е намерило широка популярност, е отражение на днешното време, сигурна е Иванова.

"Наистина уроците са му много силни за тези, които умеят да се вслушват в думите му. Да вземем това: "Дедите - активни борци. Синовете - активни лъжци. А внуците - активни крадци". Няма ли смисъл в това обобщение за днешното време? Хем е смешно, хем справедливо, най-вече точно казано. За сиромашката пенсионерска съдба казва "гладувам, студувам и пак за тези, които ме лъжат, гласувам". Пита и "Докога старо и младо ще гласуват като политическо стадо"... Толкова въпроси носи поезията му...".

Благороден човек, умеещ да вниква в човешката душа.

"Носеше благородно сърце, вглеждаше се в душите на хората. Неговият начин на отразяване - болката на човешката душа... е чрез хумора, но това изисква огромни усилия. Долавяше язвителния смях, който хем облекчава душата, хем те замисля. Живееше оскъдно, бедно. Когато стана нужда да издавам първата ми книга, той ми помогна, подаде ми ръка, насочи ме към издателства, които ще ми вземат по-малко пари. Много съм му благодарна. Поколенията след нас, ако открият тази негова мъдра книжка, тя ще им даде съвети, ще разберат и недъзите на демократичното общество днес".

Дядо Вълослав открива поезията, когато е на 50-годишна възраст. До последния му житейски миг са неразделни спътници. През 2005 година е издадена първата му книга"Искам да емигрирам от мизерията". 

През 2017-та излиза второто допълнено издание на "Такъв е животът". Не изневярава на деликатния си стил - своеобразен език, богат, точен, носещ духа на времето.
Съдба:

Живях живот като на лицева опора
и духах срещу вятъра - по убеждение
Попаднал бях неволно на мечтите в затвора
и със затворена уста изказвах лично мнение
Петстотин месеца изпепелиха в мен!
Бях подло уважаван... деликатно унижен
Дори останах щастливец без адрес
А в похода към демократичния прогрес:
"един се хвали с ловкост и успехи
със сила - друг, а трети - с предци
Един богаства, почести и дрехи...
А друг - че преуспява с честните крадци"

Насаме със съвестта:

Съвест моя,

моя съвест неподкупна,

ще ми се,

хей тъй-

с бастуна да те тупна

Верно, пазеше ме

да не хлътна в грях,

но зарад теб съм днеска

беден сиромах

Селска идилия:

Всяка сутрин си отсядам под асмата

кафенция пия и се наслаждавам

колко хубаво съм подредил бахчата

и на реколта благодатна се надявам

Дори следобед подир икендия

пак отсядам за разтуха под асмата

липов чай с пчелен мед да пия

и разговарям мълчаливо със Съдбата

Укорявам я, че неусетно остарях

имам вид на беловлас зевзек

Защо ли станах беден сиромах

и днес приличен на получовек?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00