Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се осъвремени изучаваният материал по литература

Снимка: Радио ВИДИН

"До моето първо либе" на Христо Ботев, "Железният светилник" на Димитър Талев, "Балкански синдром" на Станислав Стратиев, "Ноев ковчег" на Йордан Радичков, "Андрешко" на Елин Пелин са сред произведенията, които влизат в изучавания материал по литература за 11 клас. В момента учениците от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин изучават творбата "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев.

"Тя е много интересна и можем да я разберем по всякакъв начин. Може и да се включат част от някои съвременни автори, обаче да не изключваме и тези. На мен любимият ми автор е Йордан Йовков. Той пише само разкази и смятам, че неговите разкази са прекрасни", каза Марина Петрова- ученичка от 11 клас.

"Иван Вазов за мен е един от любимите ми автори, защото във всичките му произведения винаги има частица патриотизъм, която те кара да помниш своето минало. Според мен е хубаво да има винаги от старите автори", заяви Ванеса Ваньова от 11 клас на видинското училище.

"Класиците със сигурност трябва да останат, но може би може да се осъвремени малко, защото не може години наред да се изучават едни и същи произведения. Малко разнообразие според мен трябва да има", допълни 11-класничката Мария Николова.

За да тръгнеш да надграждаш, трябва да тръгнеш от класика, за да знаеш кои са критериите. Има неща, които наистина са вечни, заяви Анжела Ангелова- учител по български език и литература ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин:

"Откакто промениха системата, вече има два гимназиални етапа, в първия етап се изучава хронологично литературата, а във втория етап се изучава тематично. Разликата е в това, че при хронологичното изучаване достигаме до причинно- следствените връзки. Как след всеки един автор следват другите... Вече, тематичното изучаване, научава децата да търсят връзки между самите произведения. Тук има доста съвременни автори или да не кажем съвременни- хора, които са на моята възраст, например, това са автори, които са доста близки до тях като време. Тук влиза вече Йордан Радичков, влиза Николай Хайтов, влизат поети, които не са изучавани до този момент. Влизат драматурзи като Станислав Стратиев, който не може да се отрече, че е световно известен български драматург. Така че, мисля че обогатяването на програмата доста помага. Влиза Йордан Радичков с един роман, който е "Ноев ковчег". Не знам дали са способни още да разберат "Ноев ковчег", но аз разчитам на това, че един ден те сами ще го потърсят, да го прочетат."

Писателят Владимир Зарев смята, че би могло да се осъвремени учебното съдържания и сред изучаваните автори да влязат и такива като Георги Господинов, Милен Русков, Захари Карабашлиев:

"Би ми се искало повече съвременни автори наистина да влязат в учебниците. Децата да ги изучават, защото това е техният близък свят и този свят е много интересен. Той е различен от това, което те виждат по улиците, което споделят помежду си. Той е по- богат, изпълнен с идеи и разбира се с човешки съдби, които показват съдбата на България. Тъй че наистина никак няма да е лошо, ако този списък от имена се осъвремени и ако там попаднат наистина достойни съвременни автори."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45