Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха некропол от времето на царете Симеон и Петър край видинско село

Снимка: Радио Видин

Три некропола от различни епохи разкриха археолози при спасителни разкопки по трасето на новия скоростен път край видинското село Синаговци. Всеки от тях дава важни сведения за миналото по тези земи. Над 300 досега са находките, по-голяма част от които са въоръжения, фибули, накити. Повечето са в много добро състояние и могат да бъдат включени в експозиции, обясни ръководителят на спасителните разкопки доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

"И от некропола, който датира от тракийската епоха, в края на ранножелязната епоха, някъде 7-6 век пр. Хр., ние имаме доста интересни данни за контакти със Западните Балкани, с Източноалпийската област, така че това са едни по-слабо известни контакти на тракийските племена. Тук, във Видинския край, са откривани такива накити при село Градец и в Държаница, до самия Арчар, до Рациария, но това вече е една находка, която се разкрива при археологически разкопки и е много ценна. Същото е положението с некропола, който датира от ранноримската епоха, 1 век сл. Хр. Това е точно времето, в което се създава Римската империя и тя колонизира този долен дунавски бряг, първите контакти на местните племена с римските колонизатори, с военните единици - легионите, които са били настанени по границата на империята на река Дунав, са много съществени и материалите от този некропол дават сведения именно за това... Последният некропол буквално от миналата седмица се установиха тези накити, нанизи от мъниста, пръстени и обици, които го датират от периода на Първата българска държава, към нейния край - 10-11 век, най-общо казано от времето на нашите царе Симеон и Петър. Това е нещо, което за първи път се проучва във Видинско и е много интересно и важно за нашата история."

Археологическият обект е на площ от над 60 декара. В спасителните разкопки участват 160 работници и 30 археолози. Работата на обекта започна в началото на април и трябва да завърши в края на месец август.


Вижте още

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30